Nema više čekanja: BiH kreće u kupovinu cjepiva

”Bosna i Hercegovina kreće u izravnu nabavku cjepiva protiv Covida-19”, obznanio je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija. Rekao je kako će Bosna i Hercegovina direktno nabavljati Pfizerova, ruska i kineska cjepiva. Kako je potvrdio, na sastanku je sumiramo koliko je BiH spremna za dolazak prvih cjepiva i početak cijepljenja, a razgovaralo se i o problemima koji su nastali u tom procesu, kao i poteškoćama koje su se javile u okviru dva mehanizma po kojima je BiH dogovorila dostavu cjepiva.

 

”BiH je prihvatila da je pandemija globalno pitanje i da na taj način treba tretirati i proces cijepljenja. Ugovorili smo potrebne vakcine kroz mehanizam Covax za 1.232.000 doza cjepiva, kao i raspodjelu među entitetima, novac je uplaćen, ali još uvijek nema isporuke”, kazao je Tegeltija. Naveo je da je slična situacija i kada je u pitanju nabavka cjepiva kroz mehanizam opskrbe Europske unije preko kojeg je BiH naručila 892.000 doza dvije vrste cjepiva.

Očekivalo se da će u prvom kvartalu ove godine početi proces cijepljenja, a Tegeltija podsjeća da su brojne zemlje počele proces cijepljenja, ali ni jedan ni drugi sustav opskrbe cjepivima koje je BiH potpisala nisu počeli distribuirati ta cjepiva.

 

Preko sustava Covax-a 186 zemalja je naručilo cjepivo te ih očekuje i BiH kajem siječnja i početkom veljače kao i sve druge zemlje koje su preko tog sustava naručile cjepiva, a kada je u pitanju cjepivo koje treba doći preko mehanizma Europske unije više podataka o tome kada će ona doći bit će poznato nakon današnjih sastanka u Bruxellesu.

 

”Kada cjepiva dođu u BiH sve je spremno da počne proces cijepljenja. Zbog ovih kašnjenja opredijelili smo se da idemo u proces izravnih nabavki cjepiva i od drugih proizvođača i to od Pfizera, ruskih i kineskih proizvođača”, pojasnio je Tegeltija. Napomenuo je da bi sutra (petak, op.a.) entiteti i Brčko Distrikt pismeno trebali iskazati potrebe za ta cjepiva izvan ovih potreba koje su već dogovorene. Ministarstvo civilnih poslova BiH objedinit će te podatke i pokrenut će se nabavka tih cjepiva.

On je izrazio uvjerenje da će sustav Covax-a ispoštovati svoje obveze u isporuci cjepiva kao i mehanizam EU, ali imajući u vidu kašnjenja opredijelili su se da krenu u kompliciran proces izravne pogodbe s proizvođačima. Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.

Bljesak.info