Nema više propagandnih videa! ISIL-ov glumac iz Bihaća ubijen!

Naser Arnaut i Ines Midžić, državljani Bosne i Hercegovine koji su se u Siriji pridružili zloglasnoj Islamskoj državi, ubijeni su u toj bliskoistočnoj državi.

Smrt Arnauta je za Klix.ba potvrdio obiteljski prijatelj, a kako se neslužbeno saznaje, u proteklom razdoblju pokušao je vratiti se u Bosnu i Hercegovinu.

Bišćanin Midžić je postao poznat široj javnosti nakon što je propagandni video Islamske države (ISIL) dospio na internet. Na njemu se pojavio Midžić koji je pozvao muslimane u BiH da ubijaju “nevjernike”. Arnaut, koji je inače iz sarajevskog naselja Boljakov Potok, nalazio se na INTERPOL-ovoj crvenoj tjeralici od 2016. godine.

Kako piše Žurnal, obojica su ubijena početkom ožujka.

Prema podacima iz prosinca 2017. godine, u redovima Islamske države u proteklim godinama našlo se oko 280 državljana Bosne i Hercegovine. Nerijetko, sa sobom su vodili svoje obitelji, a iz Ministarstva sigurnosti kažu da su na području Sirije i Iraka krajem 2015. godine boravile ukupno 52 žene i blizu 70 djece iz BiH.

Inače, Islamska država je gotovo uništena, sa po nekoliko manjih džepova raštrkanih uglavnom po Siriji. Skori pad ove terorističke organizacije s teritorijom koju su proglasili “kalifatom” rezultat je niza akcija sirijske, kurdske i iračke vojske.

Klix.ba