Nemoguća misija studenta iz Livna

Studenti iz BiH koji studiraju u Hrvatskoj i žive u domskom smještaju ne znaju gdje će provesti izolaciju od 14 dana

Pandemija koronavirusa donijela je poteškoće za sve skupine u svijetu pa tako i za studente. Osim što se većina našla u nepovoljnom položaju zbog neizvjesnosti i približavanja ispitnih rokova, studenti iz BiH koji studiraju u Hrvatskoj su u još težoj situaciji.

Studenti iz BiH koji stanuju u studentskim domovima diljem Hrvatske su se uglavnom vratili kućama pa sada ne znaju što učiniti. Naime, oni bi trebali proći 14-dnevnu karantenu nakon povratka u Hrvatsku, a još uvijek ne znaju što će biti s nastavom i gdje bi tu karantenu trebali “odslužiti”.

Jedan od njih je i student iz Livna sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. On ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Splitu, a ono što ga muči jest samoizolacija, jer bi laboratorijske vježbe na fakultetu trebale krenuti 11. svibnja.

Nije mu jasno gdje bi trebao provesti karantenu ako povratak u dom nije omogućen. Isto tako, ako povratak u dom i bude moguć valja imati na umu da studenti najčešće dijele malu kvadraturu sobe s cimerom.

“Slao sam upite konzulatu u Livnu, jedina informacija koju oni imaju je da svi koji uđu u RH moraju 14 dana u izolaciju. Otkada je puštena informacija da bi laboratorijske vježbe mogle početi 11. svibnja, zanima kad i kako da se uputim u Split ako moram odraditi izolaciju. Pitao sam par profesora, ne znaju ništa, nemaju nikakve upute, poslao mail prodekanu za nastavu, nema odgovora”, kazao nam je student elektrotehnike.

Capak: ‘To se mora riješiti, treba s razgovarati s organizatorima vježbi’

Treća faza popuštanja mjera donosi i povratak studenata u fakultetske klupe pa se zato na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite održanoj 27. travnja govorilo i o toj temi.

Konkretno, postavilo se pitanje studenata iz BiH koji studiraju u Hrvatskoj te kako će se oni pridružiti fakultetskim vježbama. Šef HZJZ-a, Krunoslav Capak, kazao je da će studenti morati proći samoizolaciju nakon ulaska u RH. Capak je na konferenciji naglasio da će razgovarati s onima koji organiziraju dolazak studenata i održavanje vježbi. “To se može riješiti”, kazao je.

Ministarstvo kaže da studentski centri nemaju uvjete za izolaciju

Upit o tome može li se uopće u studentskim domovima provesti samoizolacija za studente za koje je to potrebno poslali smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Stajalište Ministarstva je da studentski centri u Hrvatskoj nemaju uvjete za provođenje izolacije.

“Za sada se Stožer očitovao da studenti trebaju u samoizolaciju 14 dana te da će s onima koji organiziraju praktičnu nastavu studenata dogovoriti kako je organizirati. Sa stajališta Ministarstva znanosti i obrazovanja možemo izvijestiti da studentski centri nemaju uvjete za samoizolaciju.

Ministarstvo čeka odgovor nacionalnog Stožera o postupanju prema studentima iz BiH na visokim učilištima u RH”, odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako će izgledati izvođenje vježbi na fakultetu za studente iz BiH ostaje tek vidjeti kao i hoće li im se osigurati smještaj za 14-dnevnu samoizolaciju ako inače stanuju u domu.

Nažalost, nisu svi u mogućnosti unajmiti stan, osobito ne u ovakvoj situaciji. Dok ne saznaju što ih čeka studenti iz BiH s adresom studiranja u Hrvatskoj još će biti u neizvjesnosti.

Net.hr