Neopisiva bol Marija i Matee: U dva mjeseca preminule im dvije kćeri

Nisu se još ni oporavili od gubitka svoje sedmogodišnje djevojčice Branke, koja je umrla u travnju nakon što je oboljela od teške upale mozga, a sada je mladu obitelj Marija i Matee Špionjak iz Babine Grede zadesila nova velika tragedija. Umrla je i njihova druga kći, šestogodišnja Blaženka.

Iako je i ona bolovala od iste bolesti kao i preminula sestra Branka, a radi se o teškom obliku Bickerstaffovog encefalitisa, prije mjesec dana izašla je iz zagrebačke bolnice i došla kući k obitelji u Babinu Gredu. Bila je dobrog zdravlja, stabilnog stanja, veselo se igrala s preostale dvije sestre, mamom i tatom, trčala po dvorištu. Doktori su rekli roditeljima da malena mora piti tablete, redovno dolaziti na kontrole, da je moraju svakodnevno pratiti i motriti u slučaju nekih problema. To su i činili. No, jedan sasvim bezazlen događaj odigrao se u petak i okončao djevojčičin život.

– Bili smo doma svi. Žena, ja i djevojčice. Blaženka se igrala sa sekama. Tražila je od mame čokoladu, ali joj žena nije dala jer smo morali paziti na njenu prehranu. No, plakala je i rekla da želi nešto slatko. Žena joj je dala malu kroasanu punjenu čokoladom, jednu za nju, jednu za seku. Sretna je otrčala dati seki njenu. Ja sam krenuo van, u trgovinu. Blaženka je htjela sa mnom ali sam joj rekao da me čeka, da ću brzo doći. Žalosna je ušla u kuću. Odjednom je starija kći vrisnula. Utrčao sam u sobu i vidio Blaženku na tlu, bila je plava u licu, tresla se. Podigao sam ju i iznio van na dvorište.

Vidio sam da joj je zalogaj stao u grlu. Pokušavao sam to izvaditi. Oživljavali smo je. Dotrčala je susjeda koja je medicinska sestra i ona ju je oživljavala. Malena je disala, ali teško. Hitna je došla brzo i odvezla ju. Mi smo jurili za njima autom u vinkovačku bolnicu. Dva sata smo čekali da izađe doktor iz sale. Slutio sam da će mi reći da je umrla jer tako smo i u Zagrebu u bolnici morali čekati dva sata da nam priopće da je mrtva – posve slomljen govori za 24sata.hr tata Mario Špionjak koji se u samo dva mjeseca mora nositi sa smrću dva mrtva djeteta.

Doktor im je pojasnio da ionako slabo funkcionalnom i oštećenom mozgu malene Blaženke nije trebalo puno da ostane bez kisika, bez krvi. Iako su je i u bolnici oživili na desetak minuta, vratili joj sve životne funkcije, nakon tog kratkog perioda svi su aparati priključeni na nju zapištali. Mozak se ugasio. Obitelj Špionjak iz nepoznatog se razloga našla u beskonačnoj tragičnoj priči koja je započela kada im je od upale mozga oboljela prvo najstarija kći, a potom i dvije najmlađe. Još uvijek se istražuje zašto djevojčice Špionjak obolijevaju od te rijetke bolesti.

Cijela Hrvatska priskočila im je u pomoć sakupivši dovoljno novca da im se sagradi posve nova, veća kuća, bez plijesni i vlage, što se navodi kao mogući okidač ove bolesti. Sada shrvani supružnici Špionjak gotovo da i nemaju volje za život. Imaju još dvije kćeri, dva razloga za borbu, ali gubitak Branke i Blaženke trenutno je nepremostiv. Pokop malene Blaženke biti će u srijedu u Babinoj Gredi.

www.vecernji.ba