Nestašica dovela do većih cijena ogrjeva

Ako sada naručite drva za ogrjev, izgledno je da ćete ih dobiti tek za nekoliko dana, a možda čak i tjedana. Iako se ljetu lagano bliži kraj, sezona grijanja još uvijek je daleko. Svi koji se griju na drva, pelet…, počeli su već s nabavom energenata za zimu.

Velika potražnja Provjerili smo i koje su trenutačne cijene ogrjeva te kolika je potražnja. – Već neko vrijeme, točnije od početka svibnja, počela je velika navala kada je riječ o nabavi drva. Cijena drva kod nas je 72 KM po kubičnom metru, u što je uračunat i prijevoz. Cijenu formiramo početkom kalendarske godine i ne mijenja se, dok preprodavači cijenu formiraju ovisno o potražnji – kazao je nedavno za Večernji list direktor PJ Šumarija Žepče Nikola Trogrlić, dodavši kako je potražnja gotovo podjednaka od svibnja pa do kraja rujna, ovisno o mogućnostima građana.

Ante Begić, direktor Šumsko-gospodarskog društva Zapadnohercegovačke županije, u razgovoru nam je kazao kako u toj županiji nema dovoljno ogrjeva. – Društvo na čijem sam čelu ne može pokriti ni 20 posto županije ogrjevom, a cijena po kubičnom metru ove godine iznosi 70,20 KM s uračunatim PDV-om i neće se mijenjati do sljedeće godine. Na pitanje kako se ostatak stanovništva opskrbljuje, Begić kaže kako veliki dio stanovnika te županije ide u sječu u vlastite šume i na taj način osigurava ogrjev, dok drugi dio nabavlja iz susjednih županija, a kao primjer navodi Hercegbosansku županiju u kojoj, prema njegovim riječima, ima i više nego dovoljno drva.

Uspoređujući situaciju s ostalim sredinama, cijena drva ipak je najveća u Sarajevu, gdje ove godine po kubičnom metru iznosi 108 KM, dok je prošle godine iznosila 97 KM, a osnovni razlog poskupljenja je nestašica. Zbog visokih cijena drva, brojni građani odlučuju se i za kupnju kod ilegalnih trgovaca kod kojih su cijene nešto niže. Listajući oglase na internetu, kubični metar kod tih trgovaca stoji od 65 do 100 KM. Međutim, kupujući drva na taj način kupci moraju biti oprezni zbog količine koju dobiju u odnosu na onu koju su naručili.

Skuplji pelet Osim drva, i cijene peleta veće su u odnosu na prošlu godinu. U predsezoni cijena tone peleta ove godine iznosi oko 300 KM, dok je prošle godine iznosila oko 250 KM, a u sezoni grijanja zna dosegnuti i 600 KM. Listajući oglasnike vidjeli smo kako je cijena već sada veća za 100 KM, što znači da se tona peleta trenutačno može kupiti po cijeni od oko 400 KM, a hoće li i koliko cijene rasti u jesen, teško je prognozirati.

www.vecernji.ba