Netanyahu odredio datum za aneksiju dijelova Zapadne obale

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je da je odredio datum u srpnju za uspostavljanje izraelskog suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale.

Na početku sastanka zastupničkog kluba Netanyahuove konzervativne stranke Likud, on je zastupnicima rekao da nema namjeru da mijenja taj datum i ocijenio da u povijesti nije bilo boljeg trenutka za uspostavljanje suvereniteta, što je ravno aneksiji tih teritorija.

“Imamo mogućnost koja nije postojala od (stvaranja Izraela) 1948. godine, da uspostavimo suverenitet na mudar način i kao diplomatski korak u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) i nećemo dopustiti da ta mogućnost prođe”, rekao je Netanyahu, prenijeli su mediji na hebrejskom jeziku.

Uspostavljanje izraelskog suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale bilo bi u skladu s bliskoistočnim mirovnim planom američkog predsjednika Donalda Trumpa, predstavljenim u siječnju.

Tim planom se podržava uspostavljanje suvereniteta Izraela na oko 30 posto okupirane Zapadne obale.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je prošle nedjelje da prekida svu sigurnosnu suradnju s Izraelom jer je Netanyahu izrazio namjeru da anektira sva židovska naselja i stratešku dolinu rijeke Jordan.

Međunarodna zajednica je sve više zabrinuta i upozorava Izrael da ne sprovodi aneksiju.

Izraelski mediji navode da i službenici Trumpove administracije prethodnih dana umanjuju očekivanja da će Washington brzo odobriti takav potez ako ne bude napretka na obnovi pregovora Izraela i Palestinaca.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci na čitavoj toj teritoriji planiraju da osnuju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze i čiji bi glavni grad bio istočni Jeruzalem. (BSA)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply