Netko je lopova pustio u Drvar: Nas boli uvo ako mu je ime Hikmet ili Marko

Skupina građana iz Drvara okupljena oko inicijative “Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru” aktivirala se u novoj akciji, u kojoj traži smjenu ministra zaštite okoliša HBŽ Hikmeta Hodžića. Pozive na smjenu tiskaju na billboardima, razglednicama i sakupljaju potpise u peticiji za njegovu smjenu.

UDARANJE PEČATA

Hodžić je na čelu ovog ministarstva oko 20 godina, ovo je još jedan njegov mandat u nizu, te će njegovu smjenu biti teško ostvariti.
– Koliko znam, Vlada još nije razmatrala ove zahtjeve neformalne grupe građana. Ne vjerujem da bi premijer Ivan Vukadin na to i pomislio, jer bi time možda srušio i cijelu Vladu. Kada su oni napustili HDZ i formirali Pomak, SDA je odlučila da ih podrži i bude im partner u Vladi. Dakle, ako Hodžića nastavi podržavati njegova SDA, on će još dugo biti na čelu Ministarstva, kazao nam je naš izvor blizak Vladi Hercegbosanske županije.

Živana Sabljić, aktivistica iz Drvara koja je na čelu ovih zahtjeva za smjenu, kaže da netko mora da preuzme odgovornost za debakl sa uvezenim otpadom.
– Kako da se dogodi da u zemlju uđe otpad i pored Hikmeta i federalne ministrice Edite Đapo, te da svi odgovorni to dozvole, a nitko da ne odgovara? Živimo u zemlji koja izvozi djecu, a uvozi otpad, tako ne možemo ići naprijed nikako. I građani drugih gradova nam se mogu pridružiti ako potpišu online peticiju. Otpad je odvežen, a građani su inače inertni. Nama jeste bilo najvažnije da se otpad odveze iz Drvara, ali za dobrobit cijele države neophodno je da netko od odgovornih i odgovara. Svi građani su platili odvoženje ovog otpada, jer je šteta sanirana proračunom. Plaćeno je točno 170.000 maraka, jer netko udara pečat, a da ne zna ni zašto ga udara, ističe Sabljić.
Ona polazi od pretpostavke da je nesposobnost naših vlasti bio presudan faktor iako nije isključeno da se radilo o namjeri.
– Ministrica Đapo je povukla dozvolu za uvoz otpada, inače je njome bilo odobreno da se za pet godina u BiH uveze 45 tisuća tona otpada, podsjeća Sabljić.

HIKMET ILI MARKO

Ova inicijativa dio je šire društvene borbe u Drvaru koja još traje, bez obzira na potrebu da se izvrši istraga o cijelom slučaju. Prema našem izvoru, radi se i na tome da se izvrši rekonstrukcija većine u Općini Drvar, pa da se istraži i eventualna veza sa firmom iz Srbije koja je uvezla otpad. Napetost između Općine i Županije raste i zbog same činjenice da ovi odozgo smatraju da su zahtjevi za smjenu ministra politički motivirani.

– Nas boli uvo ako mu je ime Hikmet ili Marko, jer vrata kuće netko je odškrinuo da lopov uđe. Nemojte da budemo država kojoj su sva vrata otvorena za lopovluk, poručuje Sabljić.

Oslobođenje.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply