Nezaposleni branitelji potražuju milijune

Na osnovi Zakona, koji je donesen prije 12 godina, nezaposleni razvojačeni branitelji u 160 predmeta potražuju od županija naknade za vrijeme nezaposlenosti što bi u konačnici, ako i ostali branitelji podnesu tužbe, moglo rezultirati višemilijunskim isplatama, prenosi Fokus.ba. Na osnovi ovog Zakona, posljednji procijenjeni troškovi, uključujući i isplate braniteljima, mogli bi prijeći iznos od 97,7 milijuna KM.

Procjena je Federalnog zavoda za zapošljavanje da bi 55 milijuna KM bilo potrebno za usklađivanje novčane naknade i, čak, 42,7 milijuna KM za troškove sudskih postupaka. Nijedan predmet još nije pravovaljano riješen. Riječ je o Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji koji je donesen 2006. godine. Ovim Zakonom nezaposlenim razvojačenim braniteljima utvrđeno je pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, ovisno o vremenu provedenom u oružanim snagama, u trajanju od jedne godine, dvije i tri godine, na osnovi kojeg su županijske službe za zapošljavanje izdavale rješenja o utvrđivanju prava na navedenu naknadu u fiksnom iznosu za cijelo razdoblje trajanja prava, i to “u iznosu od 25% od prosječne plaće u Federaciji iz prethodne godine”.

Ovim slučajem, prenosi portal, bavili su se i u Uredu za reviziju institucija u FBiH. Izdali su preporuku da je potrebno poduzeti sve zakonske aktivnosti u cilju rješavanja problema usklađivanja naknada za razvojačene branitelje.
“Problem može utjecati na financijsku likvidnost, stabilnost i održivost, kako županijskih službi za zapošljavanje tako i Federalnog zavoda. U skladu s utvrđenim, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere preko Upravnog odbora, Vlade Federacije BiH i Parlamenta FBiH, uvažavajući činjenicu da odlaganje rješavanja navedenog problema eventualno može uvećati obveze za sudske troškove i zatezne kamate”, naveli su iz ovog Ureda.

www.vecernji.ba