Nije isključeno zatvaranje granica i uvođenje karantene

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je u naredna dva dana sjednicu Republičkog stožera za izvanredne situacije i novu procjenu epidemiološke situacije u Srpskoj. Dodik je naglasio da je moguće da će neke mjere zaštite dodatno ojačati zbog povećanog broja zaraženih.

“Isto tako treba reći da broj zaraženih nije one težine kao što je to bilo na početku i da je snaga samog virusa nešto manja, ali je zabrinjavajuća sa stanovišta broja zaraženih ljudi”, istaknuo je Dodik. On je ponovio da je jedini način suprotsaviti se virusu samodisciplina i pridržavanje mjera zaštite koje priopćavaju stručni organi. “U tom pogledu apsolutno nema zamjene za takvo jedno ponašanje, inače ćemo morati poduzimati restriktivne mjere”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a.

On je dodao da neke zemlje u okruženju reaktviraju određene mjere, Crna Gora ponovo zatvara granice, to čini i Hrvatska. “Vidjeti ćemo na koji način ćemo se odnositi prema tome, nije korektno i nije fer da granice BiH budu otvorene za građane Hrvatske, a da građani BiH ne mogu preko Hrvatske ili Slovenije ići dalje.

Naš princip u tom pogledu će biti da se pokuša napraviti neka vrsta reciprociteta i da granice budu jednako otvorene ili zatvorene za sve”, rekao je Dodik. On je naveo da postoji zabrinutost sa stanovišta činjenice što se virus održava i da to nije specifičnost koju ima Republika Srpska.

Dodik je naveo da Srpska ne slijedi nikog kada je riječ o tome, te je napomenuo da je prva poduzela najrigoroznije mjere u borbi protiv širenja virusa korona. “Nemojte misliti da to nećemo učiniti čim osjetimo ili budemo dovoljno uvjereni da virus korona svojim širenjem ugrožava živote ljudi. Stručnjaci kažu da virus korona nije takve snage da je masovno opasan.

Ja to ne znam, može se dogoditi sutra da je masovno opasan. U tom pogledu Izvršni odbor SNSD-a je naglasio da je neophodno okupiti sve stručne snage da daju procjenu i ono što oni kažu, mi ćemo se tako i ponašati”, rekao je Dodik. On je naglasio da Srpska ne robuje nikakvom modelu, već samo pokušava zaštititi svoje građane. Srpska je, prema izvještajima koji su predočeni, kaže, osigurala dovoljno medicinakog materijala i opreme koji prate epidemiju.

Prema njegovim riječima, imaju dovoljno potencijala u tom pogledu, a hoće li karantene biti ponovno otvarane ili neće, to će predočiti stručnjaci iz te oblasti. Budući da ima zahtjeva za određene aktivnosti, kao što su svadbe i drugo, Dodik smatra da će doći do proširenja broja osoba koje se mogu naći u zatvorenom prostoru, možda oko 200 uz poduzimanje svih mjera, među kojima je nošenje zaštitne maske, dezinfekcija i ostalo. O tome će, kaže on, odlučivati Republički stožer za izvanredne situacije.

www.vecernji.ba