Nijedna institucija BiH zasad ne istražuje dodjelu 100.000 KM snahi Borjane Krišto

1

Nijedan istražni organ u Bosni i Hercegovini zasad nije pokrenuo postupak provjere zakonitosti dodjele sredstva (100 tisuća  KM) iz grantova Vijeća ministara BiH snahi zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto.
Predsjedatelj Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić kazao nam je kako on nema informaciju o tome da se istražuje dodjela sredstava iz grantova Vijeća ministara BiH u slučaju snahe Borjane Krišto.

“Prijave se podnose Uredu povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer mi kao Povjerenstvo radimo na temelju nacrta odluka koje pripremi Ured povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”, rekao je Emrić.

Istaknuo je da Ured povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa funkcionira pri Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

“Ja nemam informacije o pristiglim zahtjevima. Kada ured obradi zahtjev on se dostavlja Komisiji u obliku mišljenja ili nacrta odluka i tada mi raspravljamo o točkama dnevnog reda. U ovom konkretnom slučaju nemam informaciju o tome da je nešto podneseno”, kazao je Emrić.

Ovim povodom kontaktirali smo i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije iz koje nam je rečeno da ni oni nemaju mandat da vrše istrage, niti im je Zakonom o Agenciji to omogućeno.

“Ova institucija je isključivo preventivnog karaktera i nadležnost joj je prevencija i koordinacija borbe protiv korupcije. U Zakonu o Agenciji jasno su definirane naše nadležnosti i nijedna od njih ne uključuje bilo kakvu vrstu istrage”, rečeno je iz ove Agencije.

Ističu da ono što oni mogu uraditi jeste da, kada im bude podnesena prijava za korupciju, postupe po njoj u smislu da je obradimo, proslijedimo nadležnoj instituciji na postupanje te od te institucije traže informaciju o tome što je urađeno po pitanju predmetne prijave.

Informacije o slučaju dodjele sredstava snahi Borjane Krišto nemaju ni u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Na upit o tome da li Tužilaštvo BiH istražuje dodjelu sredstava iz grantova Vijeća ministara BiH snahi Borjane Krišto, glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić odgovorio je: “Bez komentara”.

Ovim povodom kontaktirali smo i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) iz koje su nam kazali da SIPA nije provodila aktivnosti u vezi s dodjelom sredstava iz grantova Vijeća ministara BiH.

Inače, Zakon o sukobu interesa u BiH jasno je precizirao da u obavljanju javne dužnosti izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici ne smiju svoj privatni interes stavljati iznad javnog interesa.

“Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici ne smiju koristiti javnu funkciju za osobnu dobit osobe koja je s njima povezana. Izabrani dužnosnici, nositelji izvršne funkcije i savjetnici ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost” , piše u Zakonu.

Također u Zakonu o sukobu interesa u BiH navodi se da se pod pojmom “srodnici” smatraju bliski srodnici, srodnici u pravoj liniji, srodnici u pobočnoj liniji do trećeg stupnja, srodnici po tazbini do drugog stupnja i dijete bračnog druga.

Podsjećamo, Udruga “Hrvatska žena Livno” je samo prošle godine inkasiralo 100 tisuća KM od Vijeća ministara, a zanimljivo je da je na čelu tog udruženja Tihana Krželj, snaha Borjane Krišto (djevojački Krželj).

Tihana Krželj udana je za jedinog Borjaninog brata, a cijelo Livno potreslo je saznanje koliko je proračunskih sredstava stizalo u udruženje koje vodi Tihana Krželj u trenutku dok iz Livna trbuhom za kruhom odlaze rijeke mladih ljudi.

Ovo je ujedno bio i razlog kamenovanja Borjane Krišto ispred obiteljske kuće u Livnu. Ona je nakon incidenta izjavila da je napadi neće prestrašiti sve dok ima podršku svog naroda.

Navode o dodjeli sredstava iz grantova Vijeća ministara BiH nazvala je lažnim unatoč tome što je i u Službenom listu BiH objavljeno kako je Tihana Krželj dobila 100 tisuća KM od institucija BiH.

Klix.ba