Nikola Džido: Harač – Za što u Livnu plaćamo komunalnu naknadu?

HARAČ
Ovih dana na adrese mnogih vlasnika stanova u Livnu stigla su rješenja o ovrsi zbog neplaćanja komunalne naknade.
.
Svaki put kada sam dobio Rješenje o plaćanju išao sam u Općinu da od pomoćnice načelnika za urbanizam i graditeljstvo, tražim objašnjenje što je to ‘komunalna naknada’, što mi građani dobijemo zauzvrat i na koji način je određena visina naknade.
.
Uvijek sam dobivao odgovor da se ne brinem, da to nikad neće ići na prisilnu naplatu jer ne plaćaju ni uposlenici i korisnici proračuna.
.
Također sam upozoravao da nekretnina na kojoj je nastao dug nije u mom vlasništvu, na što sam dobio obećanje da će se to ispraviti. Međutim, kao i obično, nije učinjeno ništa!
.
Evo sada ponovo pitam javno: Što je to KOMUNALNA NAKNADA?
Za što se koristi novac prikupljen od naknade, imamo li mi građani pravo da budemo pitani i obaviješteni o uvođenju nameta i da li se slažemo s tim?
.
Naravno, od svega toga ništa. Kažu da se od tih novaca održavaju javne i zelene površine. U mom kvartu ima dosta zelenih površina i prava je lutrija hoće li komunalci jednom ili nijednom pokositi travu.
.
Gospodo, svugdje u svijetu, ako dajete za nešto novac, imate pravo i znati kako i na što se on troši.
.
Meni se čini da je ovo još jedan HARAČ koji služi za krpanje uhljebničkoga proračuna i ništa drugo!
.
Evo prijedloga, pošto ste nam nedavno, isto tako, nametnuli upravitelja za održavanje zgrada i pošto svaka zgrada sada ima svoj račun, neka jednostavno sav novac uplaćen na ime komunalne naknade ide na račun zgrade, a stanari će taj novac iskoristiti na najbolji način i tako će okoliš svake zgrade da procvjeta.
.
U tom slučaju spreman sam plaćati bez problema za tu naknadu, a sve dok je stanje ovakvo kao do sada (štakori koji izlaze iz šahta, kanalizacija koja se svako malo zaštopa i plivamo u g…ima , kosti iz mesnica koje psi lutalice razvlače po parkingu itd. itd) ja je platiti neću, a vi me slobodno ovršite, ako možete.
.
Također me zanima i to kako ovo, neopaženo prolazi kod livanjske oporbe u gradskoj skupštini, a na druge teme se redovno oglašavaju, valjda je punjenje proračuna i za njih važnije od brige za dobrobit svih građana Livna.
.
A kad malo bolje razmislim, građani Livna nisu bolje ni zaslužili jer poslušno šute već desetljećima, stegnuti stranačkim jarmom i sustavom usluga i protuusluga!
.
Zato im upućujem jedan stih ‘A vi preostali građani Livna, budite sretni zbog trga parka i klupa, perspektiva nam je stvarno divna gledano iz vaših mišjih rupa’!

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply