VIDEO – Ništa se nije promijenilo u Livnu od prosvjeda 2014. godine od prije četiri godine

Na današnji dan prije četiri godine, 10.02.2014. godine, bili su organizirani prosvjedi ispred zgrade Općine Livno i zgrade Vlade hercegbosanske županije pod vodstvom “Pokreta za spas Livna”. Mnogi građani su od policije spriječeni da se pridruže prosvjedu, kao radnici drvarskog Finvesta ili radnici iz duvanjskog Kapisa.

Kako su priopćili organizatori prosvjeda iz „Pokreta za spas Livna“, ravnatelj Srednje škole je iz predostrožnosti naredio održavanje dopunskog sata, a potom zaključao vrata škole, kako se učenici ne bi pridružili prosvjednicima. I kiša koja je padala cijelo vrijeme nije išla naruku organizatorima. Negdje oko 13 sati prosvjednici su se okupili ispred zgrade Općine Livno te oko 14 sati ispred zgrade županijske Vlade.

Prosvjednici su tražili ostavku livanjskog načelnika Luke Čelana i Vlade Hercegbosanske županije, pokretanje pozitivnih gospodarskih i socijalnih promjena u Općini Livno i HBŽ-u, zaustavljanje iseljavanja, otvaranje pučke kuhinje, privođenje i procesuiranje osoba osumnjičenih za kriminal, korupciju i nepotizam, itd. Na njihovu veliku sramotu nitko se od prozvanih predstavnika općinske i županijske vlasti nije obratio prosvjednicima.

Iako su demonstracije u Livnu protekle mirno, bez incidenata, jake policijske snage su osiguravale zgradu Općine i Vlade HBŽ-a. Policija je čuvala i kuću tadašnjeg županijskog premijera Branka Ivkovića i zastupnice HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Borjane Krišto.

POKRET ZA SPAS LIVNA – Ovo su zahtjevi građana 10.02.2014.:
1. OSTAVKU NAČELNIKA OPĆINE LIVNO LUKE ČELENA
2. OSTAVKU PREMIJERA BRANKA IVKOVIĆA I KOMPLETNE VLADE HBŽ
3. NEOVISNU REVIZIJU TROŠENJA OPĆINSKOG I ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA
4. NEOVISNU REVIZIJU SVIH FIRMI ČIJI SU OSNIVAČI OPĆINA I ŽUPANIJA
5. STOPIRANJE SVIH PROJEKATA DO IZVJESĆA NEOVISNE REVIZIJE
6. RASPISIVANJE IZVANDREDNIH IZBORA, U OPĆINI I ŽUPANIJI
7. UKIDANJE PLAĆANJA SVIH UPRAVNIH, NADZORNIH ODBORA TE OPĆINSKIH VIJEĆNIKA
8. UKIDANJE SVIH POVLASTICA
9. PONIŠTENJE KRIMINALNE PRIVATIZACIJE
10.POTPUNU TRANSPARENTNOST U RADU OPĆINSKIH I ŽUPANIJSKIH TIJELA
11.BLOKIRANJE IMOVINE ČELNIH LJUDI U OPĆINI I ŽUPANIJI DOK NE DOKAŽU PORIJEKLO

livno_prosvjed-2014-paloma-drasko-vrdoljakl

FOTOGALERIJA SA PROSVJEDA: https://www.flickr.com/photos/livideo/sets/72157640787347703/ ONASA
prosvjedi-livno-2014