Njemačka više od 20 zemalja označila područjem visokog rizika, i BiH među njima

Njemačka savezna vlada uvela je novu kategoriju prema kojoj klasificira zemlje s rizikom od zaraze koronavirusom. Umjesto dvije, sada postoje tri kategorije, a treća kategorija je “područje nove mutacije virusa”, piše Fenix-magazin. “Uobičajena” rizična područja: To su zemlje ili regije iznad granične vrijednosti (poznate i kao vrijednost incidencije) od 50 novih infekcija na 100. 000 stanovnika u proteklih sedam dana.

To se trenutačno odnosi na gotovo cijelu Europu, s izuzetkom pojedinih područja u Grčkoj, Finskoj, Norveškoj, Austriji i Danskoj. Više od 100 zemalja širom svijeta su rizična područja. Područja visoke incidencije: To su zemlje sa znatno većim brojem infekcija nego u Njemačkoj. Ta kategorija obično uključuje zemlje s vrijednošću incidencije preko 200 (incidencija u Njemačkoj: 115). Međutim, i druge zemlje mogu se pod određenim uvjetima pod ovom kategorijom proglasiti “područjima s visokom incidencijom”. Područja nove mutacije virusa: To su područja u kojima su se pojavile vrlo zarazni sojevi koronavirusa.

Zasad u ovu kategoriju spadaju Velika Britanija, Irska, Južna Afrika i Brazil. Robert Koch Institut u petak je na svojoj internetskoj stranici objavio popis država koje se smatraju područjima s visokom incidencijom.

To su: Egipat Albanija Andora (Kneževina Andora) Bolivija Bosna i Hercegovina Estonija Iran Izrael Kolumbija Kosovo Latvija Libanon Litva Meksiko Crna Gora Sjeverna Makedonija Panama Portugal Srbija Slovenija Španjolska Češka Republika USA Ujedinjeni Arapski Emirati

Putnici iz “normalnih” rizičnih područja moraju se testirati na koronavirus najkasnije 48 sati nakon ulaska u Njemačku. Uz to, moraju biti u karanteni deset dana. Ako se testiraju po drugi put i test im je negativan, karantenu mogu skratiti pet dana. Razlika između područja s visokom incidencijom i novi sojeva virusa: test se mora provesti najviše 48 sati prije ulaska u zemlju. Osim toga, mogu se ograničiti pravila o iznimkama za karantenu. Ali to je stvar pojedinih saveznih država.

www.vecernji.ba