Njemački proizvođači automobila najavili daljnje podizanje cijena

Njemačke kompanije signalizirale su i u rujnu da planiraju podizati cijene, posebno u automobilskoj industriji i u ugostiteljstvu, pokazalo je istraživanje instituta ifo. Očekivanja kompanija o cijenama blago su porasla u rujnu, prvi puta u nešto više od godinu dana, rekli su ekonomski stručnjaci instituta ifo-a sa sjedištem u Münchenu.

Ifov ‘cjenovni’ indeks porastao je u rujnu za 1,1 bod u odnosu na kolovoz, na 15,8 bodova. Posebno je snažno poskočio u ugostiteljstvu, za čak 49 bodova, prenosi Hina. Vrijednost indeksa izražava razliku između kompanija koje planiraju podići cijene i onih koje ih planiraju sniziti.

Poskupljenja najavljuje i većina proizvođača automobila, prema rastu vrijednosti indeksa za 13,3 boda. U građevinskom sektoru prevladavaju pak tvrtke koje planiraju sniziti cijene, prema negativnoj vrijednosti indeksa, a njihov je broj u rujnu još blago porastao, zbog slabe potražnje, objašnjava istraživač ifo-a za ekonomske prognoze Timo Wollmershäuser. “Vjerojatno će trebati još vremena da Europska središnja banka postigne ciljanu razinu inflacije od dva posto”, zaključuje stručnjak njemačkog instituta.

Bljesak.info