Njemački sud donio važnu odluku o plaćama, ovo bi mogla biti prekretnica

Njemački Savezni sud za rad donio je značajnu presudu o ravnopravnosti žena i muškaraca kada se radi o plaćama. Kolega je bolje pregovarao – argument kojim su poslodavci do sada razoružavali žene – sada više ne važi.

Slučaj o kojem se raspravljalo na Saveznom sudu za rad: Susanne Dumas (44) je 2017. potpisala ugovor s jednom metalurškom firmom Maisena, u blizini Dresdena. Prihvatila je ponuđenu početnu plaću od 3.500 eura (bruto). Isti posao je radila s dvojicom kolega, od kojih je jedan u firmu došao samo nekoliko mjeseci prije nje. Saznala je da taj kolega ima mnogo veću plaću – on je naime tražio – i dobio 1.000 eura više na samom početku, prenosi Index.

A i kasnije, kada je uveden interni kolektivni ugovor, i kada je trebalo da im se plaće izjednače, ipak je imao 500 eura više, jer je prethodno tražio i dobio povišicu. Ona se pobunila i tražila istu plaću – ali je nije dobila.

poster
Dumas i njene dvije odvjetnice su zastupale stav da se tu radilo o diskirminaciji na rodnoj osnovi. Poslodavac se pak pozvao na načelo slobode ugovora – i dobio spor na nižim sudovima uključujući pokrajnski sud u Saskoj.

No prošlog tjedna je njemački Savezni sud za rad Susanni Dumas dao za pravo i dosudio joj 14.500 eura izgubljene zarade i odštetu od 2.000 eura.

Za poslovni svijet u Njemačkoj to znači da poslodavci ubuduće ne mogu opravdavati razlike u zaradama pozivajući se na pregovaračke vještine muškaraca. I, što je takođe važno, ako poslodavac prihvati zahtjev za većom plaćom, onda ju mora povećati i onima koji rade isti ili sličan posao, i imaju slične kvalifikacije i radno iskustvo.

Na ovu presudu se nije dugo morala čekati oštra reakcija poslodavaca: “Odluka suda predstavlja znatno zadiranje u slobodu pregovaranja poslodavaca i zaposlenih i otkriva apsurdnost Zakona o transparentnosti plaća”, rekao je Reinhold von Eben-Worlée, predsjednik Udruženja njemačkih firmi u vlasništvu porodica, koje, prema njihovim navodima, zapošljavaju oko osam milijuna ljudi.

Michael Fuhlrott iz Udruženja njemačkih pravnika za radno pravo kaže da postoje faktori koji i dalje opravdavaju razliku u plaćama: između ostalog, dalje usavršavanje, relevantno poznavanje stranih jezika ili nešto drugo.

Ako poslodavac može objektivno dokazati da kolega postiže više od zaposlene žene, on može i dalje zarađivati više, prenosi Index.

Ministarstvo za obiteljska pitanja je odluku Saveznog suda za rad oznsačilo kao „izvanredan i jasan znak primjene načela da se za jednak rad mora dobiti jednaka plaća.” A jedno od najvećih i najstarijih udruženja za ravnoprapvnost žena u Njemačkoj (Frauenring) priopćilo je da bi presuda mogla značiti da će sljedećih tjedana, mjeseci i godina biti posebno promotrene tisuće ugovora o radu.

Međutim, Susette Jörk, jedna od odvjetnica Susanne Dumas, ukazala je na problem koji bi se mogao pojaviti za mnoge žene koje žele okončati diskriminaciju, pozivajući se na ovu presudu, a to je da one uglavnom ne znaju koliko zarađuju njihove kolege.

Udruženje njemačkih sindikata (DGB) kaže da bi presuda mogla promeniti svijet rada u zemlji. Međutim, “prepreke za informacije o plaćama su previsoke i nisu planirane nikakve sankcije. Vrata su i dalje širom otvorena za diskriminaciju žena u Njemačkoj”, rekla je Elke Hannack, podpredsednica DGB-a.

Sara Linkoln, druga odvjetnica Susanne Dumas, to vidi slično i nada se novoj direktivi EU-a, vjerojatno još ove godine, koja bi mogla dovesti do veće transparentnosti u plaćanju žena.

Susanne Dumas je još 2019. napustila firmu s kojom se sudila. Neposredno poslije izlaska iz sudnice, plačući od sreće, rekla je da u tom trenutku pobjede, misli na svoje svoje kćeri i sve druge žene u Njemačkoj za koje je ova presuda prekretnica.

Večernji.ba