Njemačku mirovinu moguće je povećati za 110 eura na vrlo jednostavan način

Njemački umirovljenici mogu ostvariti 110 eura veću mirovinu samo na temelju činjenice što imaju dijete.

Primjerice, primate li mirovinu od 1.550 eura bez priznatog razdoblja za odgajanje djeteta i imate dijete, može vam se priznati tri godine kao vrijeme odgoja.

To su gotovo tri dodatna mirovinska boda i oko 110 eura više. S druge strane, hrvatski umirovljenici još uvijek čekaju Plenkovićevih godinu dana dodatnog staža za svako dijete.

Njemačke mirovine usklađivanjem od danas rastu za 4,57 posto. Premda ni njihov mirovinski sustav nije savršen, zbog čega ga nastoje unaprijediti novim paketom mirovinske reforme, Njemačka je zemlja brojnih pogodnosti za umirovljenike, piše mirovina.hr.

Osim trostruko većih mirovina od onih u Hrvatskoj, posebno je ova zemlja izdašna pri umirovljenju majki. Godinu dana dodatnog staža za dijete najavio je i premijer Andrej Plenković,  ali njegovo obećanje još uvijek nije zakonski zaživjelo.

Čak 110 eura po djetetu više na mirovinu

Naime, već na temelju činjenice što ste majka, možete ostvariti uvjet za mirovinu, jer se razdoblje provedeno s djecom računa jednako kao i obavezne uplate u mirovinski staž. Tako je i mirovinu moguće povećati za 110 eura po djetetu, a jedino što treba je predati zahtjev tamošnjoj mirovinskoj službi.

Primjerice, ako primate mirovinu od 1.550 eura bez priznatog razdoblja za odgajanje djeteta i imate dijete, može vam se priznati tri godine kao vrijeme odgoja djeteta. To su gotovo tri dodatna mirovinska boda i oko 110 eura više (3 x 37,60 eura). Ukupno ćete tada primati mirovinu od oko 1.610 eura mjesečno.

Priznaje se i vrijeme za čuvanje djece

Zahtjev mora sam predati svaki korisnik za sebe, uz rodni list i ispunjeni obrazac. Ako ste već ranije podnijeli takav zahtjev, ne morate to opet činiti. Također, možete saznati jesu li vaša razdoblja odgoja djeteta već upisana u povijest osiguranja, koja će vam biti poslana prvi put s podacima o vašoj prvoj mirovini.

Ako je vaše dijete rođeno 1992. godine ili kasnije, za mirovinu mogu biti priznate prve tri godine nakon djetetova rođenja. U slučaju većeg broja djece, vrijeme se umnožava za djecu rođenu ranije, a dvije godine i šest mjeseci po djetetu mogu se priznati na mirovinskom računu. Riječ je o takozvanoj majčinoj mirovini.

Osim za odgoj djece, priznajte se i vrijeme za čuvanje djece. Ono se dodjeljuje dok dijete ne napuni 10 godina te sprječava pojavu praznina u stažu osiguranja ako roditelji ne rade nakon rođenja. Sve to donosi i veću mirovinu. Primjerice, ako godinu dana istodobno odgajate dvoje djece mlađe od deset godina, vaša će se mirovina povećati za preko 10 eura mjesečno.