NOĆNA MORA SDA: Poruke iz telefona vode do Sebije Izetbegović. Možda. Ako se ne odluči drugačije…

Oslobođenje je došlo u posjed dokumenata i dokaza kojima Tužilaštvo BiH raspolaže u slučaju premijera Federacije BiH Fadila Novalića, koje će predočiti Sudu BiH i zatražiti pritvor od 30 dana.

U našem su posjedu i prepiske Fadila Novalića i nepoznatih lica prilikom dogovaranja različitih akcija.

SOLAKU DATI KRILA
U dokazima koje je Tužilaštvo pripremilo stoji prepiska Fadila Novalića i N.N. ženske osobe.

XX: “Morate brzo reagirati na 150 000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira i za nas, i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje”

NOVALIĆ: “Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje.”

Prepiska se nastavlja sa osobom koje je Tužilaštvo BiH označilo sa E.K.
E.K: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ.

NOVALIĆ: Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci…

Novalića se tereti da je zloupotrebom položaja priskrbio dozvole za Srebrenu malinu i nabavku respiratora
U dokazima koje je pripremilo Tužilaštvo BiH stoji:

“Fadil Novalić u cilju realizacije planiranog, koristeći stvarni službeni položaj premijera Federacije BiH, te uticajni politički položaj, neposredno ili putem drugih njemu poznatih lica, u telefonskoj ili drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine zahtijevao da Agencija hitno I bez provođenja potpune procedure nadzora pravnog lica “ Srebrena malina” ovom pravnom lice upiše u Registar veleprometnika medicinskih sredstava, te izda saglasnost za hitan uvoz za hitan uvoz sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstava BiH, tačnije respiratora ACM812A, što je odlukom agencije i učinjeno na dan 27.04.2020.”

Poskok.info