Nova studija: Znakovi da ste već preboljeli koronu

Stručnjaci to zovu “dugim covidom” ili “postcovid sindromom” i češće se javlja kod starijih osoba, no sve je više primjera i mlađih s dugim covidom.

I dok se većina ljudi od covida-19 oporavi vrlo brzo ili prođe bez ikakvih simptoma, neki posljedice zaraze osjećaju još mjesecima premda su im prvi simptomi bili srednje teški ili čak blagi.

Stručnjaci to zovu “dugim covidom” ili “postcovid sindromom” i češće se javlja kod starijih osoba, no sve je više primjera i mlađih s dugim covidom.

“Čak i mlade, zdrave osobe u nekim slučajevima tjednima ili mjesecima nakon infekcije osjećaju simptome”, upozoravaju stručnjaci klinike Mayo. Zato su sastavili listu uobičajenih simptoma koji sugeriraju da ste preboljeli covid.

Bolovi u zglobovima

Liječnici klinike Mayo objašnjavaju da se bolovi u zglobovima javljaju kao rezultat ulanih procesa, a covid, koliko se zna, uzrokuje razne upalne procese u tijelu.

Bol u prsima

Kako koronavirus primarno napada respiratorni sustav, nakon infekcije se još neko vrijeme mogu javljati bolovi u prsima. Zbog indikacija tog simtpoma svakako biste trebali posjetiti liječnika.

Bolovi u mišićima i glavobolja

Bolovi u mišićima mogu biti znak da vam se tijelo bori s infekcijom, čak i ako je niste svjesni. Što se tiče glavobolja, zabilježen je slučaj ene oboljele od koronavirusa koja je u post covid fazi glavobolje osjećala još mjesecima.

Lupanje srca

Ako osjećate da vam srce ubrzano kuca, premda to može biti posljedica stresa i drugih zdravstvenih problema, to može biti i simptom covida. Jedna je studija otkrila da oko 78% oporavljenih pacijenata od covida i nakon oporavka ima “problema sa srcem”.

Gubitak njuha ili okusa

Gubitak njuha ili okusa jedan je od prvih simptoma koronavirusa. Nažalost, pacijenti ga često osjećaju još dugo i nakon oporavka.

Problemi s pamćenjem, koncentracijom i spavanjem

Budući da koronavirus napada neurološki sustav, ovo su česti problemi koje imaju pacijenti. NMA