Novi detalji brutalnog ubojstva profesora u Hrvatskoj

Profesor engleskog u Gospodarskoj školi u Varaždinu Nino Čengić (35) prebijen je u noći s petka na subotu u varaždinskom kvartu Graberje. Četiri osobe su ga napale i izudarale drvenim palicama te ostavile da leži na tlu, izvijestila je policija. Pronašli su ga prolaznici te je prevezen u varaždinsku bolnicu, gdje je podlegao ozljedama.

Policija je podnijela kaznenu prijavu zbog ubojstva protiv četiri osobe. Riječ je o 24-godišnjoj ženskoj osobi te tri muške osobe u dobi od 20, 25 i 29 godina. Oni bi tijekom dana iz policijske postaje trebali biti privedeni u istražni zatvor.

Kako neslužbeno doznaje Varaždinski, u incidentu su sudjelovali Asja G. (24), Ivan G. (20), Ivor V. (29) i Dominik Ž. (25). Prvih troje je iz Varaždina, a četvrta osoba je s područja Međimurske županije. Koja je točno bila uloga svakoga od njih u usmrćivanju 35-godišnjeg profesora, utvrdit će se tijekom istrage te kasnije u kaznenom postupku, prenosi Index.hr.

Oglasio se DORH

Priopćenjem se oglasio DORH. Zatražili su istražni zatvor za osumnjičene, a objavili su neke nove detalje.

“Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 31. svibnja provelo prvo ispitivanje četvero uhićenih hrvatskih državljana (1992., 1997., 2001. i 1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a”, piše DORH.

Onda su opisali tijek napada.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak 29. svibnja 2021. oko 4,00 sata, na ulici ispred prostorija jedne udruge u Varaždinu, zadao veći broj udaraca 35-godišnjem oštećeniku drvenom palicom u glavu te ga oborio na tlo, a osnovano se sumnja da su potom svi osumnjičenici nastavili zadavati udarce rukama i nogama oštećeniku u glavu, nakon čega su napustili mjesto događaja, a tijelo oštećenika prekrili kartonskom ambalažom i uništili njegov mobitel”, opisali su.

“Oštećenik je zadobio teške ozljede glave od kojih je preminuo 30. svibnja 2021. godine. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičena 24-godišnjakinja u svojem stanu u Varaždinu neovlašteno držala improvizirani pištolj i 293 komada streljiva raznog kalibra.

Državno odvjetništvo je predložilo da se protiv svih osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela”, kažu iz DORH-a.

Što se dogodilo? Postoji više verzija

Navodno je incidentu, kako je pisao ranije danas Varaždinski, prethodilo to što je Čengić već ranije nadležnim tijelima prijavljivao jedan klub, koji se nalazi u neposrednoj blizini mjesta događaja, zbog kršenja epidemioloških mjera, radnog vremena i slično. Sukob oko toga, kako se čini, otišao je u neželjenom smjeru i doveo do tragedije.

Kako piše Jutarnji, Čengić je tu večer također proveo u blizini napadača, u spomenutom klubu. I oni navode kao moguć razlog Čengićevo prijavljivanje društva iz kluba zbog kršenja epidemioloških mjera.

Nino Čengić radio je kao profesor engleskog jezika u Gospodarskoj školi u Varaždinu na zamjeni. Članovi kolektiva opisuju ga kao pristojnog kolegu koji je uredno radio svoj posao te su u šoku nakon saznanja što se dogodilo protekloga vikenda.

Neslužbene informacije HRT-a: Napadnuti bio pijan, napadači snimali kako ga mlate?

Prema informacijama koje je dobio HRT-ov portal iz neslužbenih izvora, koje zasad nisu službeno potvrđene, navodno je u klubu varaždinske udruge došlo do nesuglasica između vidno alkoholiziranoga 35-godišnjeg profesora i četvero okrivljenih, pri čemu je alkoholizirani 35-godišnjak navodno provocirao, zbog čega su ga okrivljeni izbacili iz kluba.

Profesor je potom navodno pozvao policiju, koja je došla i otišla, a četvorka ga je nakon odlaska policije fizički napala i nanijela mu teške ozljede od kojih je naposljetku i preminuo.

Prema informacijama HRT-a, napadači su krenuli sa šamaranjem, a tukli su ga navodno i lokotom za bicikl te palicom po glavi, pa i udarali nogama. Zatim su mu razbili mobitel, uništili dokumente i uzeli tenisice, a naposljetku su se i pomokrili na njega. Navodno je jedna od okrivljenih osoba sve to snimala mobitelom.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su navedene osobe u Ulici Graberje ispred jedne udruge fizički napale 35-godišnjaka te ga izudarale drvenim palicama po glavi i tijelu i nanijeli mu teške ozljede, nakon čega su ga teško ozlijeđenog ostavili da leži na asfaltu. Teško ozlijeđenog muškarca su pronašli prolaznici, navodi policija u službenom priopćenju, izostavljajući detalje napada.

Dnevnik.ba