Novi naftni kolaps, smanjene cijene goriva i u BiH

Cijena američke “lake” nafte (WTI) je na burzi u New Yorku pala ispod 45 dolara za barel

nafta

Povećanje proizvodnje nafte iz naftnih škriljaca u SAD-u remeti napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da podigne cijene tog energenta, piše “Faktor” …

To je i prvi put od studenog, kada je OPEC dogovorio smanjenje proizvodnje, da je cijena “skliznula” ispod 45 dolara za barel, prenosi “Bloomberg”.

Iz Federalnog ministarstva trgovine je za “Faktor” potvrđeno da je pad cijena sirove nafte uzrokovao i smanjenje cijena goriva za 5 feninga na pumpama u Federaciji BiH. Nova smanjenja nisu najavljivana.

Američka lahka nafta WTI za lipanjske isporuke pala je za čak 1,76 dolara na 43,76 dolara na robnoj burzi u New Yorku, au Londonu se trgovala po cijeni od 45,06 dolara. Buduće cijene WTI jučer su zabilježile pad od 2,30 dolara, na 45,52 dolara.

Sjevernomorski nafta “brendt” za isporuku u srpnju pojeftinila je za čak 1,74 dolara na 46,64 dolara za barel, na ICE europskoj burzi u Londonu, piše B92.

Najnoviji kolaps cijena “crnog zlata” posljedica je povećanja proizvodnje u SAD-u, koji prijeti da ugrozi poduzete rezove, i pored obećanja OPEC-a i Rusije da će iu drugoj polovici godine nastaviti sa smanjenjem proizvodnje.

“Tržište gubi nadu da će višak globalne ponude nestati zahvaljujući rezovima OPEC-a”, izjavio je analitičar tvrtke Global risk management Michael Poulsen.