Novi Zakon od sutra na snazi: Pogledajte kolike kazne će plaćati vozači u BiH

polizei

Dugo očekivane zakonske promjene iz oblasti sigurnosti prometa u BiH, a koje predviđaju veće kazne za bahate sudionike, sutra stupaju na snagu.

Tako za prekoračenje brzine od 30 km na sat kazna iznositi od 400 do 1.000 KM, a recimo za pješaka koji priča na telefon čak 40 KM!

Prema očekivanjima stručnjaka iz ove oblasti, to će u znatnoj mjeri ublažiti crnu i poražavajuću statistiku na putevima u BiH, a koji svake godine odnesu na stotine života.

Zastupnički dom parlamenta BiH usvojio je na sjednici u rujnu prošle godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, a koji se značajno mijenja kada je kaznena politika u pitanju.

Oštrije kazne predviđene su tako za prekoračenje brzine od 20 do 30 km na sat, a iznosit od 100 do 300 KM, dok će za prekoračenje od 30 km na sat, kao što smo naveli, kazna iznositi od 400 do 1.000 KM.

Novim izmjenama predviđaju se i veće kazne za korištenje mobitela, kao i za nekorištenje pojasa.

Zakon se nikako neće svidjeti ni nesavjesnim pješacima koji uz šetnju prijelazom mobitel ne ispuštaju iz ruke.

Korištenje ovih uređaja, kao i slušalica, na primjer, prilikom prelaženja pješačkog prijelaza strogo je zabranjeno i smatra se kao prometni prekršaj za koji je propisana kazna od 40 KM.

Razloga za zadovoljstvo neće imati ni vozači koji su tek položili vozački ispit i dobili dozvolu.

U prve dvije godine vožnje zakonom mu je zabranjeno da bude na cesti od ponoći do pet sati ujutro.

Također, ukoliko u roku od dvije godine sakupi četiri negativna boda, biće mu trajno oduzeta vozačka dozvola, nakon čega će ponovno morati na polaganje vozačkog ispita.

Zakonski član će obradovati sve bicikliste jer više nemaju obvezu nositi kacigu. Analiza je pokazala kako je ova odredba negativno utjecala na njih i destimulisala korištenje ovog prijevoznog sredstva.

Svjetla za maglu, među vozačima popularna kao “maglenke”, moći će se stalno koriste, jer je zaključeno kako ne ometaju druge vozače. Bahatim vozačima koji vožnju započinju škripom guma i bukom također je predviđena kazna od 40 KM.

www.nezavisne.com