Obećali im rad na građevini pa završili na bojištu, roditelji u strahu: “Ovo je noćna mora”

Roditelji dvojice kubanskih tinejdžera koji su prijevarom poslani na frontu u Ukrajini kažu da već tjednima nisu razgovarali sa svojim sinovima.

Alex Rolando Vegas Diaz i Andorf Antonio Velazquez Garcia, obojica 19-godišnjaci, odletjeli su u Rusiju krajem kolovoza nakon što im je tamo obećan “rad u građevini” uz bolja primanja, kažu njihovi roditelji.

Očekivali su da će obavljati građevinske poslove, no umjesto toga dobili su oružje i poslani na treću liniju ruske obrane u Ukrajini, gdje su s vremenom oboljeli zbog dehidracije i pothranjenosti, rekli su kubansko-američkom influenceru Alainu Lambertu u intervjuu krajem kolovoza, prenosi Business Insider.

Sada su obojica nestali.

“Posljednji put kada sam čula nešto o svom sinu, bio je zatvoren u ćeliji s drugim dečkom i trebali su ponovno biti poslani na frontu,” rekao je Andorfov otac Mario Velazquez za Insider.

Velazquez dodaje kako je svom sinu poslao gomilu poruka preko WhatsAppa, ali njegov sin ih nikada nije pregledao.

“Ne znam je li još uvijek živ,” kaže otac. “Dočepala ga se Rusija. Ovo nije normalno. Nikada nisam bio pod ovakvim stresom. Ovo je noćna mora.”

Velazquez također kaže kako je kontaktirao kubansku vladu, predsjednika i kubansko veleposlanstvo u Meksiku gdje sada živi, ali uzalud.

“Ne mogu spavati, ne mogu jesti, ne znam što da radim,” govori. “Ova priča mora nekako završiti, a oni odgovorni moraju platiti.”

Alexova majka Cary Diaz kaže da ona i njena obitelj pate otkad su saznali da će im sin ponovno biti poslan na frontu. Odbila je reći išta drugo.

Garcia i Diaz dvojica su od preko 1000 Kubanaca koji su vjerojatno regrutirani da se bore u Ukrajini, rekli su za Insider iz kubanskog ureda Zaklade za ljudska prava, organizacije sa sjedištem u Miamiju.

U intervjuu s Lambertom, par je izjavio kako su letjeli avionom “punim Kubanaca”, s oko dvjestotinjak ljudi.

“Naša ideja bila je da odemo s Kube jer tamo više nismo mogli izdržati, i da zaradimo nešto novca kako bi pomogli svojim obiteljima,” rekao je Garcia.

Kubanka imena Diana kupila im je avionske karte za Moskvu, kažu. Jednom kada su tamo stigli ona, kubanski vojnik i Rusi uzeli su im putovnice i odvezli ih na gradilište sportske škole u Rjazanu, gradu jugoistočno od Moskve.

Nakon liječničkog pregleda, kažu kako su bili prisiljeni proći, kako opisuju, “lažirani” ispit za državljanstvo, što je uvjet za pridruživanje ruskoj vojsci. Potom su integrirani u rusku jedinicu, obučeni kako rukovati oružjem i poslani u Ukrajinu, nekih stotinjak kilometara od prve linije bojišnice.

“Spavali smo u rovovima i konstantno smo morali paziti na napade dronovima,” rekao je Garcia. “Oduzeli su nam mobitele jer ih dronovi mogu locirati, a dali su nam oružje, kacige, neprobojne prsluke, streljivo i Kalašnjikov.”

Velazquez za Insider kaže da su tinejdžeri zatražili da se vrate natrag na Kubu, no zbog toga ih je pretukao jedan ruski vojnik i zaprijetio im slanjem u najstariji zatvor u Rusiji.

Garcia je obolio od upale pluća, a Diaz se onesvijestio na ratištu tek nakon nekoliko dana na dronti. Obojica su u početku bili prebačeni u bolnicu u Ukrajini, a potom u gradove u Rusiji.

“Iz dna duše kažem svim Kubancima koji razmišljaju o dolasku ovamo, nemojte to učiniti”, rekao je Garcia krajem kolovoza. “Ovo nije normalno”.

Nakon kratkog boravka u bolnici, poslani su natrag na frontu, kažu njihovi roditelji.

Ipak, glasnogovornik Zaklade Hugo Acha kaže da su tinejdžeri možda viđeni u Rjazanu u ponedjeljak u skupini Kubanaca. Acha se poziva na riječi ukrajinskog obavještajca kojeg nije imenovao zbog sigurnosnih razloga.

Zaklada i u SAD-u i Europskom parlamentu pokušava zastupati mladiće, ali i druge Kubance koji se bore za Rusiju.

Acha kaže kako su oni zapravo “žrtve trgovine ljudima zbog koje su ostali u teškom stanju izazvanom optužbama kubanske vlade”.

Prošlog mjeseca, kubansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje u kojem navodi kako će svi oni koji su sudjelovali u “mreži trgovine ljudima” aktivnoj u Rusiji za potrebe regrutiranja Kubanaca za borbu u Ukrajini biti smatrani “plaćenicima”.

Izjava znači da bi dvojica tinejdžera, kao i bilo koji drugi kubanski vojnik u Rusiji, mogli biti kažnjeni s do 30 godina zatvora ili čak smaknućem ako se vrate kući, rekao je Acha, pozivajući se na kazneni zakon Kube.

Istovremeno, SAD je u siječnju ograničio zahtjeve za azil Kubancima koji imaju važeću putovnicu, što vjerojatno diskvalificira one koji se bore u Ukrajini, a čije putovnice su zaplijenile ruske vlasti po dolasku u zemlju.

Njihovo sudjelovanje u ruskoj vojsci, kao i državljanstvo, također znači da možda nikada neće smjeti dobiti azil u Europskoj uniji, kaže Acha.

“Žive su ih pokopali”, rekao je on izravno, navodeći da kubanski mladići poput Garcije ili Diaza možda nikada neće uspjeti napustiti ruski teritorij.

Večernji.ba