Obilježavanje 175. obljetnice Matice hrvatske u Livnu

matica

U povodu 175. godina od osnutka Matice hrvatske, u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u petak, 19. svibnja, u 19 sati, bit će održan prigodni program, kao i susret čelništva Matice hrvatske s matičinim ograncima iz BiH.
Predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović govorit će na temu “Matica hrvatska – 175 godina sa svojim narodom”, dok će potpredsjednici Stipe Botica i Damir Barbarić održati predavanja na temu “Rukopisne zbirke usmene književnosti Matice hrvatske s područja Bosne i Hercegovine” i “Franjo Marković o stupanju Hrvata u uzvišeni hram umlja svjetskoga”.

Obilježavanje 175. rođendana najstarije hrvatske kulturne ustanove, utemeljene 1842. godine pod imenom “Matica ilirska”, nastavlja se u subotu u karmelu svetog Ilije na Buškom jezeru.

Predsjednik Matice hrvatske održat će predavanje na temu “Matica hrvatska i njezini ogranci”, dok će tajnik Zorislav Lukić prezentirati suradnju Središnjice i ogranaka iz Bosne i Hercegovine.

Najavljeno je i izlaganje potpredsjednika Matice hrvatske Stjepana Sučića na temu “Nakladništvo Matičinih ogranaka iz Bosne i Hercegovine”, kao i gospodarskoga tajnika Matice hrvatske Damira Zorića koji će govoriti na temu “Mjesne kulturno-povijesne teme kao istraživačke i publicističke prilike Matičinih ogranaka”.

Dnevnik.ba