Obilježena 25. godišnjica obrane Livna: Bošnjaci nisu branili Livno?

smotra

U nedjelju, 23. travnja 2017.godine u Livnu je bilo svečano. Naime, na programu su bile finalne manifestacije višednevnog obilježavanje “Dana obrane Livna”, vezanih za ključne bitke koje su se dogodile 13. i 23. travnja 1992.godine, a u kojima su i livanjski Bošnjaci odigrali izuzetno bitne uloge, jer su pokrivali oko polovice 85-kilometarske linije obrane na potezu od Borove Glave na istoku, do Rujana na jugozapadu

No, kao nijedne prethodne, slavljeničke godine u organizaciji OV Livno i načelnika općine, ni ove se nisu spominjali Bošnjaci ni kao branitelji, ni kao branitelji Livna. Tek je u svojoj besjedi na svečanoj sjednici OV u Domu kulture Bošnjake prvi put spomenuo predsjednik OV Livno Sead Hadžijahić. U defileu branitelja i stradalnika rata nema Bošnjaka. Osim njega, na svečanoj sjednici OV Livno bili su i četvero ostalih vjećnika Bošnjaka iz SDA i jeda iz DF-a, te Bošnjaci zaposleni u općini.

Uz čelnike općine, Vlade HBŽ, OS BiH i predstavnike braniteljskih udruga HVO-a, sjednici su nazočili i hrvatski dužnosnici s viših nivoa vlasti, među kojima i Borjana Krišto, Bariša Čolak i Vekoslav Bevanda, te izaslanstvo R Hrvatske predvođena veleposlanikom Ivanom del Veki.

Mi smo garda hrvatska …

Nazočnima su se obratili načelnik općine Luka Čelan (HDZBiH) i predsjednik OV Sead Hadžijahić (SDA), koji su se prisjetili dana obrane Livna, dok je načelnik Čelan govorio i o nekim realiziranim i planiranim projektima općine Livnu u protekloj i tekućoj godini. Svečanoj sjednici prethodila je misa u župnoj crkvi u Livnu odakle je do Doma kulture priređena i parada OSBiH i nekadašnjih pripadnika HVO-a i HOS-a sa ratnim zastavama koji su se na glavnom gradskom trgu poklonuli neustavnoj “Hercegbosanskoj” zastavi veličine livanjskog nebodera. Nakon svečane sjednice položeni su vijenci u parku kod spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima, a potom je uslijedio obilazak Rujana i nekadašnje linije obrane uz prigodan vjerski program u župnoj crkvi. Ni ove godine nije bilo ni državnih ni entitetskih obilježja (izuzev u kino dvorani). Parada gradom započela je koračnica “Mi smo garda hrvatska”, a svečana sjednica himnom BiH, koja uopće nije dobila pljesak, za razliku od kakvog-takvog aplauza himne susjedne Hrvatske. Bh himni nisu aplaudirali ni bošnjački vjećnici ni jedini bošnjački ministar.

U godini u kojoj je Livno dobilo status grada, Livnjaci i gosti podsjetili su se na najodsudnijim bitke za BiH i Livno, u kojem je, zbog sve većeg iseljavanja, sve manje stanovnika, a sve više neustavnih, “hercegbosanskih” zastava. Čak i veličine osmokatnog nebodera!

 

Autor  Ale Kamber  –  Preporod.com