Obilježena godišnjica komemoracije žrtvama komunističkog režima na Vagnju

Dvadeseta godišnjica komemoracije žrtvama komunističkog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća obilježena je u subotu na planinskom prijevoju Vaganj na staroj cesti Livno – Split, u organizaciji Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske i Udruge Vaganj – Prolog.

Od 1999. godine svake prve subote rujna slavi se sveta misa za žrtve komunističkog režima koje su ubijene i bačene u Husinu jamu. Prema dosadašnjim saznanjima u jamu dubine 200 metara bačeno je od 500 do 1500 osoba s područja cetinskog i livanjskog kraja.

 Svetu misu predvodio je biskup gospićko – senjski, mons. Mile Bogović, uz koncelebraciju svećenika.

“Mi smo se danas okupili kod jedne od brojnih jama u koje su bačena mrtva tijela naše braće. Do danas nismo uspjeli pokopati ove žrtve nasilja kao ljude, ali naš dolazak i ovaj oltar pokazuje našu zabrinutost, želju i molitvu da ih pokopamo jer činjenica je gorka jer su oni još uvijek pod smećem”, kazao je, među ostalim, mons. Mile Bogović.

Komemoracija je završena molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Pored križa ispred Husine jame vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ), Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a HBŽ-a, Udruge Vaganj – Prolog i mjesne zajednice Orguz, te predstavnici udruga Domovinskog rata Kaštela, Sinja i Trilja i gradova Sinja,Trilja i općine Otok.