OBJAVILI 17.000 IMENA: Plaće zaposlenih u javnom sektoru od danas preko interneta dostupni javnosti

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH, predstavio je danas Registar uposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Tom prilikom potpisan je i Memorandum o suradnji između Ureda i Misije OSCE-a u BiH.

Šef misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton je kazao da će Misija nastaviti da pruža podršku radu Ureda i županijskog antikorupcijskog tima, uključujući osiguravanje političke podrške za nove inovativne inicijative koje će pomoći ostvarenju veće transparentnosti u javnim institucijama i ojačati prevenciju korupcije u KS.

– Već dugo vremena smatramo da Kanton Sarajevo može da služi za primjer drugim antikorupcijskim timovima i institucijama, i u borbi protiv korupcije ovo nije nikakav izuzetak – naveo je ambasador Berton.

Napomenuo je da je borba protiv korupcije dugoročan proces, ali da u Misiji OSCE-a ostaju predani toj borbi i spremni su da pomognu partnerima u svim organima vlasti, uključujući i antikorupcijski tim u Kantonu Sarajevo, “da bi smo se borili protiv ove bolesti društva“.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković se zahvalio Misiji OSCE-a u BiH koja im pruža nesebičnu i snažnu podršku u nastojanjima da se bore protiv „najvećeg problema našeg društva – korupcija“.

Kazao je kako mu se čini da je u ova četiri mjeseca „učinjeno više na planu borbe protiv korupcije u Kantonu Sarajevo nego što je učinjeno u BiH u proteklih 20 godina“. Poručio je da „oni koji politiku vide kao neku vrstu biznisa i žele se kroz nju brzo i nezakonito obogatiti, to u Kantonu Sarajevo više neće moći tako lako“.

Ocijenio je da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS jedna od najboljih odluka prethodne i ove vlade. Dodao je da formiranje tima vlade za borbu protiv korupcije također spada u top odluke vlade, koji su odabrali prave ljude na čelo ovih institucija.

– Ubijeđen sam da ćemo nakon svih propisa koje smo usvojili iznjedriti jednu novu generaciju, novi profil političara koji ulaze u politiku i obnašanje izvršnih funkcija s ciljem da zaista popravljaju stanje u ovom društvu, jer to do sada nije bio slučaj – ustvrdio je Konaković.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da je trenutno oko 17.000 ljudi unesenih u sistem, a procjena je da će to biti između 22 i 25 tisuća ljudi. Misli da će vremenom svi prepoznati korist koju će građani imati od jedne ovakve objave.

– Onog trenutka kad stupite na zvaničnu funkciju, postajete izabrani političar, dužnosnik imenovan na bilo koju funkciju, vaš privatni interes postaje manje bitan u odnosu na javni interes. Javni interes, interes svih građana je da znaju gdje njihovi novci idu. Oni idu, između ostalog, i za naše plaće i za sve ono što mi radimo – naveo je Forto.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić predstavio je Registar uposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Istaknuo je da imaju veoma moćan antikorupcijski sistem u KS sa uredbama, odlukama, zakonima, pravnim aktima, sa modernom tehnologijom u borbi protiv najveće pošasti današnjice.

– Želim posebno napomenuti da tim i Ured rade u proteklih par mjeseci pod velikim pritiskom. Ti pritisci dolaze iz različitih centara moći u namjeri da osujete ove antikoruptivne aktivnosti. Također, postojali su puno veći otpori za uspostavu ovog registra nego registra imenovanih osoba – naveo je Kafedžić.

Pojasnio je da će javnost imati priliku svakodnevno da ima uvid u aktivnosti koje provodi Ured, Vlada i Skupština KS na polju borbe protiv korupcije. Kazao je da su vrlo jednostavno napravili smart pretraživanje, gdje se mogu naći podaci o zaposlenim u javnom sektoru u KS.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s objavljivanjem podataka o plaćama, naveo je da „onog trenutka kada pristanete da obnašate javnu funkciju, preuzimate dio odgovornosti“.

– Ako se nekome ne dopada što je u javnom sektoru i što je ‘osvijetljen’ i što će u narednom periodu biti sve veće svjetlo iz više kutova, on može da ode u privatni sektor. Nitko ga ne sprečava i na taj način će biti zaštićen – kazao je Kafedžić.

Upitan da li je objavljivanje Registra u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka i da li je javna funkcija netko tko radi, na primjer, kao portir, nastavnik isl., Kafedžić je kazao da su najčešće otpori bili sa takvim pitanjima da li je ta plaća javna.

Po njegovim riječima, plaća jeste i mora biti javna, jer se ona izdvaja iz javnih sredstava i to od sredstava građana.

– Mi smo, kao ozbiljna institucija, tražili mišljenje Agencije za zaštitu podataka, ali ne samo mi. Mislim da je Agencija u proteklom periodu zbog ovog registra imala jako puno posla. Dobili smo pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka da plaća ne može i ne smije, i radno mjesto, biti sakriveno. Dio plaće koji se odnosi na članstvo u sindikatu, troškovi alimentacije, liječenja ili neke druge stvari jesu privatnost i nisu sadržani u ovom registru. Ovdje se radi o neto plaći – pojasnio je Kafedžić.

Javnost na ovaj način od sada ima uvid u neto plaće uposlenih, porijeklo imovine, poticaje, inspekcijske nadzore, koncesije, revizije… Sve se može pronaći na web stranici AntiCorrupiKS.   REGISTAR