Objavljen popis: Građani od danas mogu provjeriti jesu li dobili pomoć od EU

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je jučer da su preliminarni rezultati javnog poziva za odabir domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem premašivanja energetske krize spremni, a građani već od danas mogu provjeriti status prijave na linku napravljenom isključivo za tu namjenu.

Popis možete provjeriti na stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/ najkasnije do 12. prosinca.

Status prijave se provjerava jednostavnim unosom matičnog broja podnositelja prijave ili jednog od članova domaćinstva.

Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

– Građani koji kroz navedenu provjeru utvrde nalaze li se na privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava moći će općini ili gradu, u kojem su podnijeli prijavu, podnijeti pisani prigovor kojim će uputiti zahtjev za dodatnu provjeru ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom – pojasnio je Delić.

U slučaju podnošenja takvih prigovora, naglasio je, podnositelj je obvezan priložiti dokaz o priznavanju prava ili statusa po osnovu kojega traži da se izvrši dodatna provjera.

– U slučaju podnošenja prigovora, osoba mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija – rješenje o stalnoj novčanoj pomoći, dječjem doplatku ili dokaz o primitku mirovine, koji je označen kao neispunjen – istaknuo je Delić te dodao kako su sve prijave ranije prošle detaljnu provjeru u postojećim službenim evidencijama, te da očekuje minimalan broj prijava koje bi se mogle smatrati spornima po jednom od navedenih osnova.

Po okončanju roka za prigovore i riješenim prigovorima, ministar Delić je kazao da će biti kreiran finalni popis primatelja pomoći.

Delić je istaknuo kako je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete u kategoriji umirovljenika, gdje je 115.945 prihvaćenih prijava, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječji doplatak – 29.945.

– U kategoriji domaćinstava u kojima žive osobe na stalnoj novčanoj pomoći ukupno je 5.558 uspješnih prijava, dok je u kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelj ukupno 1.040 prihvaćenih prijava – istaknuo je.

Delić je naglasio kako je najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć u Tuzlanskoj županiji, ukupno 32.600, zatim u Zeničko-dobojskoj 32.038, te Sarajevskoj 29.643 i Srednjobosanskoj županiji 22.808.

– Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, po sve četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem s relevantnim popisima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uvjete propisane javnim pozivom – kazao je.

Večernji.ba