Obljetnica smrti jednog od heroja Domovinskog rata – Thomasa Crowleyja

Na današnji dan 1995. na južnom bojištu poginuo je jedan od heroja Domovinskog rata – Thomas Crowley “Irac”.

Crowley je rođen 1949. godine u Manchesteru, a odrastao je u Južnoafričkoj Republici, kamo su se iz Irske doselili njegovi roditelji. Od svojih 46 godina života, čak 28 proveo je u ratovima diljem svijeta. Kao profesionalni vojnik služio je u postrojbama SAS-a, a zatim u Saudijskoj Arabiji, gdje je do 1991. bio instruktor regularnoj vojsci. Kad je na CNN-u vidio snimku osječkog fiće preko kojeg prelazi tenk, te se dodatno informirao o stanju u Hrvatskoj, spakirao se i krenuo u nepoznato. U Zagrebu se priključio Hrvatskim obrambenim snagama i tu je počeo njegov ratni put.

U početku se borio u zapadnoj Slavoniji na novljanskom i jasenovačkom bojištu, a nakon toga odlazi na drniško bojište gdje pristupa IX. bojni HOS-a “Rafael Vitez Boban”. Nakon što su JNA i pobunjeni Srbi započeli agresiju na Bosnu i Hercegovinu, Crowley sudjeluje u teškim borbama oko Livna i Kupresa, a nakon toga i oko Mostara.

Nakon preustroja IX. bojne HOS-a koja u siječnju 1992. godine ulazi u sastav 114. brigade Hrvatske vojske, Crowley sa svojih 60-ak suboraca iz HOS-a sudjeluje i u obrani Škabrnje nakon operacije „Maslenica“. Kao pripadnik 114. brigade HV-a vodio je kampove za uvježbavanje vojske u kojima je kao jedan od najsposobnijih instruktora svoje znanje prenio na stotine vojnika. Uz ovoga se heroja vežu i mnoge junačke priče poput one o tenku kojeg je na “ničijoj zemlji” upalio i dovezao ga na Hrvatsku stranu.

Bio je jedan od najsposobnijih HOS-ovaca i uz njega se svaki vojnik osjećao sigurno, poseban je stručnjak bio za minska polja, a u jednom od njih nažalost je izgubio život. Vraćajući se iz izviđanja prolazio je kroz vlastito minsko polje postavljeno par godina ranije i kad je već bio uvjeren da je iz njega izašao naletio je na poteznu minu i stradao.

„Došao sam u Hrvatsku na početku rata i imam veliku želju ostati u Hrvatskoj do konačnog oslobođenja njenog cjelokupnog teritorija a i poslije. Hrvatsku smatram svojom domovinom, spreman sam i svoj život dati za nju. Ako Bog da, da svršetak rata dočekam živ i zdrav, ostat ću živjeti u Hrvatskoj“, napisao je 1991. u svom zahtjevu za domovnicu. Samo dva tjedna prije smrti dobio je hrvatsku domovnicu te stan.

Na veličanstvenom sprovodu na splitskom groblju Lovrinac okupilo se mnoštvo od nekoliko tisuća ljudi. Thomas Crowley posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

https://hkm.hr