Obredi Velikog petka na Gorici

Dana 14. travnja 2017. godine, u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, proslavljen je Veliki petak, spomen muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista. Skupilo se mnoštvo puka kako bi se prisjetilo Isusove osude, muke te smrti na križu. Ovo je jedini dan kada se ne slave sveta misna otajstva jer je Krist sama sebe prinio Ocu na križu kao otkupninu za sve ljude. Oltar je bez križa, svijećnjaka i cvijeća, što simbolizira kako je sa Isusa bila svučena odjeća, a to je ujedno i znak tišine, žalosti i tuge zbog Gospodnje smrti.

Pjevanje Muke bilo je po Ivanovu Evanđelju. Ulogu pisca pjevao je fra Marijan Karaula, ulogu Isusa fra Marinko Baotić dok su članovi livanjskog župnog zbora pjevali ostale uloge. Nakon otpjevane Muke uslijedila je fra Marijanova homilija, u kojoj nas je pozvao da ne sudimo jedni druge, kao što je Isusa osudilo mnoštvo iako je bio bez grijeha.

Obredi su nastavljeni otkrivanjem križa okupljenom puku. Fra Marijan je tri puta zapjevao: „Evo drvo Križa, na kom’ je Spas svijeta visio!“, dok mu se vjerni puk klanjao. Posljednji dio obreda Velikog petka bila je sveta pričest koja je dan ranije pohranjena na sporednom oltaru Srca Isusova. Obred je završen molitvom nad narodom, nakon čega su se svi razišli u šutnji.

Tekst fra Mateo Šilić – www.novicijat-bosnesrebrene.com/
Fotografije fra Kristijan Orkić