Od sutra nema roaminga na Zapadnom Balkanu

Od sutra, 1. srpnja u zemljama Zapadnog Balkana, maksimalna cijena naknada za roaming u mobilnoj telefoniji primjenjivat će se skladu sa pravilom “kao u domaćem prometu”.

To je definirano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana kojeg su zemlje Zapadnog Balkana potpisale na digitalnom samitu u travnju 2019. godine u Beogradu, a koji je stupio na snagu 1. srpnja 2019. godine.

Roaming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije bit će ukinut od sutra, potvrdio je Tanjugu pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Milan Dobrijević.

– Ovo je posljednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu još u travnju 2019. godine, i u toj posljednjoj fazi čija primjena počinje 1. srpnja  ukidamo potpuno roaming na teritoriji zapadnog Balkana. To znači da će cijene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom prometu biti identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije – rekao je Dobrijević.

Uvođenjem pravila “u roamingu kao u domaćem prometu” korisnici će plaćati usluge u skladu sa tarifnim paketom/opcijom koju su ugovorili sa svojim operaterom za domaći promet, odnosno neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regije Zapadnog Balkana.

Promet  koji se ostvari unutar regije Zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regije Zapadnog Balkana ili ga koristi u Bosni i Hercegovini, rečeno je iz RAK-a.

U skladu sa Pravilom o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulirane maloprodajne usluge roaminga i Odlukom o cijenama usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana, operateri su izvršili izmjene i dopune cjenovnika, te kreirali dokument Uvjeti korištenja roaming usluga u regiji Zapadnog Balkana, u kojem su precizno definirani uvjeti i cijene korištenja roaming usluga u regiji Zapadnog Balkana, a koji su dostupni na web stranicama operatera.

Primjenom nove politike roaminga u regiji Zapadnog Balkana doći će do značajnog unaprjeđenja ukupne pozicije sektora telekomunikacija u BiH, čime će praktično biti u potpunosti primjenjena Uredba Komisije EU iz 2016. godine, kojom se osigurava politika pravilne upotrebe usluga roaminga u članicama Unije, te će primjenom europskog principa “rominga kao kod kuće” biti značajno olakšana komunikacija i poslovanje sa zemljama u regiji.

Također, značajno je napomenuti da su predstavnici Europske unije, RCC-a i predstavnici Zapadnog Balkana već započeli aktivnosti na realizaciji mape puta za smanjenje cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana, ističe Draško Milinović, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije.

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bergu kazala je danas da je 1. srpanj povijensi dan za regiju budući da će tada biti ukinuti troškovi roaminga, ali to je samo prvi korak u onome što namjeravaju uraditi.

– Ono što smo uspjeli uraditi sa cijenama roaminga, nadamo se da ćemo uspjeti i s ljudima i gospodarstvenicima na Balkanu. Naporno radimo na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi roaminga, već i kada su u pitanju građani tako da mogu putovati i raditi bez ograničenja. Sutra ćemo biti mnogo bliže našim zajedničkim regionalnim ciljevima –  rekla je Bregu.    hms