Odgovor Framaša na prozivku livanjskog župnika

Poštovani roditelji i autori pisma upućenog župniku, a samim time i nama. I ostali roditelji kako Framaša tako i ostale mladeži, želimo vam objasniti nekoliko stvari.

Na početku prvo uzmite u obzir da smo mi djevojke i mladići među kojima najstariji imaju 18 godina. Mnogo puta vi zaboravljate da smo mi još uvijek djeca i da, moramo priznati, nekada djelujemo brzopleto i pravimo neke greške.

No, isto tako, morate znati da se mi svim silama trudimo i da svaki član naše Frame ulaže nevjerojatne napore da bi nešto napravili od našeg grada i da bi podigli ljude i da svi počnemo bolje živjeti.

Isto tako, morate primjetiti da se mi radije okupljamo oko Boga i crkve, a ne oko alkohola i ostalih sličnih stvari.

Druga stvar, nas se nekad neozbiljno shvaća i mi to dobro znamo. Mnogo puta su nam odbijali razne prijedloge i ideje, ali mi svaki put nastavimo dalje. Mi se borimo dok drugi i mnogo stariji od nas rade što? Sjede i komentiraju po našim stranicama nekakve, mogu slobodno reći, gluposti.

Mi želimo živjeti vjeru, ne želimo nikoga optuživati i ne želimo praviti nikakve razlike. Danas, kad smo pročitali na portalu članak, smo bili jako tužni i nismo mogli vjerovati što piše.

Kao što sam i u komentaru napisala, a ponovit ću opet: Nitko nikoga nikada u Frami nije prisiljavao i prisilio na nešto što ta osoba ne želi. Otkad je Frame Livno i obilježavanja, svake godine Framaši se okupljaju ispred župne crkve i odlaze zajedno upaliti svijeće i odati počast žrtvama Vukovara koji su dali svoj život da bi mi danas mogli biti ovdje gdje jesmo.


Nadalje, kao što sam već spomenula, mi svi imamo 18 ili manje godina i morate razumjeti da nas politika i političari uopće ne zanimaju. Nama je to u ovim godinama i dosadno i glupo jer ne razumijemo ni tko vlada ni tko su ti političari, a isto tako smatramo da nas u ovim godinama ne bi ni trebalo toliko zanimati i da se bolje posvetiti Bogu, školi i frami.

Jako nam je žao što se još uz sve školske i brojne framaške obaveze moramo baviti i ovakvim stvarima. Kad smo čuli da su framaši bili prisiljeni otići na trg sa župnikom i političarima bili smo jako ljuti jer ne razumijemo kako netko to može izjaviti.

I još nešto, nismo mi krivi što je kiša padala i što je dijete dotičnog roditelja pokisnulo. Trebali su sami primjetiti da je oblačno i da bi trebalo ponijeti u tom slučaju kišobran.

Za kraj želimo reći da mnogi od vas imaju predrasude o Frami i Framašima, ali mi se svaki dan trudimo da to ispravimo i da se pokažemo onakvi kakvi jesmo. Ovom objavom smo željeli poručiti gradu Livnu i pojedinim roditeljima da njihovo dijete nitko nije nagovorio i da Frama i župnik nisu krivi što je dijete tog istog roditelja pokisnulo.

Mi smo samo rekli da bi bilo lijepo da se okupimo kao Frama u što većem broju i da svi zajedno odemo upaliti svijeće i pomoliti se.

Mir i Dobro

“Blago vama kad vas zbog mene budu grdili i progonili i lažno vam pripisivali kojekakva zla!”

Vijeće Frame Livno

Roditelji pokisle djece: Javno pismo livanjskom župniku fra Sičaji