Odgovor građanima Livna: Turistička zajednica u Livnu ne funkcionira zbog velikih dugovanja

Turistička zajednica u Livnu postoji, ali samo na papiru. Zbog velikih dugovanja već duže vrijeme je disfunkcionalna. No, iako turistička zajednica ne funkcionira, odnosno, građani nemaju koristi od nje, oni su ipak dužni izdvajati dvije konvertibilne marke za boravišnu taksu. Za Interview.ba o problemima ove turističke zajednice govorio je Domagoj Klišanin, v.d. predsjednik Skupštine Turističke zajednice u Livnu.

– Turistička zajednica u Livnu trenutno nije u funkciji jer je račun blokirala Porezna uprava i pravni subjekti koji su imali potraživanja, a nisu ih naplatili od institucije. Tako da su oni svojim tužbama i presudama na sudu blokirali račun i rad ove turističke zajednice i to je osnovni razlog zašto trenutno ne radi – rekao je Domagoj Klišanin.

Novinari portala Interview.ba posjetili su Livno u sklopu projekta Fondacije INFOHOUSE i organizacije Heinrich Boll Stiftung „Građani zahtijevaju odgovore!“, gdje su razgovarali sa građanima o problemima koji tište njihovu lokalnu zajednicu, a jedan od njih je bio i nepostojanje turističke zajednice.

Vlasnik objekta u kojem su građani pričali o svakidašnjim problemima ovog grada rekao je da ne zna kome plaća 2 KM takse, ako turistička zajednica ne funkcionira.

– Turistička zajednica nam je ugašena. Međutim, mi i dalje moramo plaćati takse u iznosu od 2 KM. Kome zapravo ide ovaj novac ? – pita se Ahmet Musli.

Klišanin nije htio direktno odgovoriti kome ide novac od disfunkcionalne Turističke zajednice, međutim, potvrdio je da građani nemaju nikakve koristi od Turističke zajednice.

– Takvo je stanje da građani nemaju nikakve koristi od Turističke zajednice. Međutim, pokušava se napraviti neki način da počne funkcionirati. Nadam se da ćemo ove probleme u skorije vrijeme riješiti, ako ne, onda sve ostaje na Vladi Hercegbosanske županije – rekao je on.

Istaknuo je kako se problem oko funkcioniranja Turističke zajednice ne može riješiti za dan-dva dana, te da je za takvo nešto potrebno više vremena. Potvrdio je da u svakom slučaju postoji inicijativa da se takvo stanje promijeni.

– Ako postoje sva tijela turističke organizacije i ako imaju ti pravni propisi u svojstvu uredbe koja uređuje tu oblast turističke zajednice, prema kojoj se funkcionira i radi, ne vidim zašto ne bi radili na tome? Međutim, nisu to tako jednostavne stvari koje se mogu riješiti za dan-dva, treba nam neki duži period, jer nezgodno je pregovarati sa svim tim obveznicima i pravnim subjektima koji su tužili i dobili presude – zaključio je Klišanin.

Projekat „Građani zahtijevaju odgovore!“ organizacije Heinrich Boll Stiftung i Fondacije INFOHOUSE se provodi u devet gradova, a glavni cilj je osigurati bolju informiranost građana o važnim životnim pitanjima, njihovim pravima i obvezama u razvoju demokratskog društva, što je preduvjet njihovog većeg učešća u političkom životu.

(Adin Šabić, Interview.ba)