Odlomila se najveća santa leda na svijetu

Gigantska ploča leda veća od španjolskog otoka Mallorce odlomila se od zamrznutog ruba Antarktike i skliznula u Weddellovo more te postala najveća santa leda na svijetu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA). Novoformirana ledena santa, koju su znanstvenici označili kao A-76, uočena je na najnovijim satelitskim snimkama misije Copernicus Sentinel-1, saopćila je ESA na svojoj internetskoj stranici s fotografijom goleme, duguljaste sante leda. Ledena santa je duga 175 kilometara, šriroka je 25 kilometara i zauzima površinu od 4.320 četvornih kilometara.

Za usporedbu, Mallorca ima površinu od 3.540 četvornih kilometara, a američki Rhode Island još je manji, s kopnenom masom od 2678 četvornih kilometara. A-76 se odlomio od antarkitčke ledene ploče Ronne i upravo je postao najveća postojeća santa leda na planeti, premašivši dosadašnjeg rekordera, ledenu santu A-23A površine 3380 četvornih kilometara.

I ta ledena santa pluta u Weddellovom moru. Prvi su A-76 uočili znanstvenici britanskog instituta za polarna istraživanja na Antarktici (BAS), a potom su otkriće nove sante leda potvrdili i znanstvenici u američkom vladinom operativnom centru U.S National Ice Center (USNIC) sa sjedištem u Marylandu.

Ledena ploča Ronne je jedna od najvećih plutajućih ledenih ploča koja je jednim dijelom povezana s kopnenom ledenom masom antarktičkog kontinenta i pruža se u okolna mora. Odlomljavanje tako goleme ledene mase je dio prirodnog ciklusa i za očekivati je da će se A-76 uskoro razdvojiti na dva ili tri dijela. “Ta pojava nije povezana s klimatskim promjenama”, kazao je Ted Scambos, glaciolog sa univerziteta Colorado u Boulderu.

Večernji.ba