Odlučeno što će biti s profesoricom koja je studente nazivala kerovima

Komunikacija između doc. dr Edise Trumić i studenata koji su slušali nastavu nije uspostavljena na odgovarajući način čak je bilo i slučajeva vrijeđanja koji ne trebaju biti zastupljeni u akademskoj zajednici, navedeno je u odluci uprave fakulteta.

Priča koju je Oslobođenje objavilo nakon što su nam se obratili studenti završne godine Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu dobila je svoj epilog.

Naime, objavili smo snimak na kojem se prema riječima studenata čuje glas profesorice Edise Trumić koja govoreći o studentima primjenjuje nimalo primjerene izraze i riječi koje su zabilježene na audio snimku, jer je prema njihovim riječima profesorica zaboravila isključiti mikrofon u pauzi predavanja.

Cijeli snimak predavanja, uključujući i sporni dio nastao na pauzi, snimljen je na Google meet platformi, piše Oslobođenje.

Međutim usprkos tome profesorica je tvrdila da nije upotrijebila termin “kerovi” što se moglo čuti na snimku.

-Ne znam kako je nastao taj snimak. Ja sam to malo grublje prekinula i nastavila predavanje. Što je bilo u pauzi, kada je trebao biti isključen mikrofon? Ja sam isključila svoj mikrofon, ali pošto i asistent snima onda se to vjerojatno čulo iz te susjedne sobe što sam ja privatno pričala, kazala je ranije u izjavi za Oslobođenje profesorica Trumić.

Kasnije je tvrdila da uopće nije ona na spornom snimku, a pisanja Oslobođenja potvrdio je i Farmaceutski fakultet koji je donio konačnu odluku o angažmanu profesorice u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

– Poštovani, S obzirom na to da se u javnosti pojavio snimak o kojem se pisalo o nemilom događaju na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu obavještavamo vas o sljedećem.

S obzirom na to da smo zbog iznenadne bolesti naše drage doc. dr Selme Škrbo bili primorani u vrlo kratkom vremenskom periodu osigurati odvijanje procesa nastave iz nastavnog predmeta Klinička farmacija pristupili smo rješavanju problema na najjednostavniji mogući način, a to je angažman nastavnika s drugih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Pomoć smo zatražili od Univerziteta u Tuzli i to s Farmaceutskog fakulteta. Naše zahtjeve su na ovom Univerzitetu uvažili na što smo im neizmjerno zahvalni.

Na prijedlog Farmaceutskog fakulteta Senat UNSA je odobrio angažman doc. dr Edise Trumić kao vanjske suradnice kako bi se nadomjestila kolegica koja je na bolovanju. Međutim, komunikacija između doc. dr Edise Trumić i studenata koji su slušali nastavu nije uspostavljena na odgovarajući način čak je bilo i slučajeva vrijeđanja koji ne trebaju biti zastupljeni u akademskoj zajednici.

Nakon sastanka koji smo u ponedjeljak održali sa studentima i s nastavnicom donijeli smo odluku da se raskida ugovor o daljem angažmanu doc. dr Edise Trumić po pitanju izvođenja nastave na fakultetu.

Ne odobravamo i osuđujemo neprimjereno ponašanje nastavnika koji trebaju kao članovi akademske zajednice zastupati visoke standarde komunikacije i biti svijetli primjer najboljem dijelu našeg društva, odnosno našim studentima kako se ponašati u svim društvenim procesima.

U potpunosti dajemo podršku našim studentima u načelu poštivanja njihovog integriteta i dostojanstva. Nastavno osoblje Farmaceutskog fakulteta UNSA daje značajan doprinos u izgradnji osobnosti naših studenata, te svojim radom doprinose razvijanju moralnih principa, kulture, akademskog odnosa studenata i profesora, te u teškom periodu pandemije intenzivira ove vrijednosti.

Iskreno se nadamo da se neće više nikada desiti ovakav slučaj niti na jednoj organizacionoj jedinici, stoji u odluci Uprave Farmaceutskog fakulteta.