Odobreno otvaranje konzulata Hrvatske sa sjedištem u Vitezu i Livnu

Predsjedništvo BiH je dalo suglasnost za otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Vitezu i Livnu.

predsjedništvo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je na 37. redovitoj sjednici primilo k znanju Informaciju predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o poduzetim i preostalim aktivnostima u vezi pripreme odgovora na Upitnik Europske komisije.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da u suradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama županija i Vladom Brčko Distrikta poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora iz člana 1. Upitnika Europske komisije. Usvojena je Platforma za nastup izaslanstva BiH na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, koja se održava u New Yorku od 19. rujna do 28. rujna.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Predsjedništvo BiH je dalo suglasnost za otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Vitezu i Livnu. Državno predsjedništvo će pozvat predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Predsjedništvo BiH je razmatrajući Izvješće sa sastanka Sjevernoatlantskog vijeća na razini stalnih predstavnika (NAC)+BiH održanog 20. lipnja u Bruxellesu donijelo zaključak kojim je zadužilo Ministarstvo obrane BiH da ubrza aktivnosti na knjiženju nepokretnih perspektivnih vojnih lokacija te da o tijeku aktivnosti obavijesti Predsjedništvo BiH.

Donesena je Odluka o prihvaćanju Amandmana broj 3 na Ugovor o financiranju sklopljen od i između Europske investicijske banke, Bosne i Hercegovine i Federacije BiH 15. srpnja 2008. godine u Sarajevu i 18. kolovoza 2008. godine u Luxembourgu i naknadni Amandman na Ugovor/Vodovod i kanalizacija u Federaciji BiH – Fi 24.569 ( „Ugovor o financiranju“). Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nositelja putovnica i sporazuma Ministarstva obrane BiH i Ministarstva narodne obrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći Bosni i Hercegovini. Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o razumijevanju u oblasti sporta Bosne i Hercegovine i Kraljevine Bahrein i sporazuma o grant sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za unapređenje sigurnosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Vijeća Europe za provođenje dodatne obuke trenera, predsjednika i članova biračkih odbora i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između SIP-a BiH i Vijeća Europe za pripremu, dizajn i tiskanje brošure „Nove tehnologije u izbornom procesu – izazovi i mogućnosti primjene u Bosni i Hercegovini“, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

www.vecernji.ba