Održana 10. Ženska likovna kolonija u Biloj kod Livna

U nedjelju je u Biloj kod Livna završena 10. Jubilarna Međunarodna ženska likovna kolonija tradicionalne umjetnosti. Ovu dvodnevnu kulturnu manifestaciju na svom prekrasnom imanju i u sklopu svoje galerije i kiparsko-slikarske radionice, svih ovih godina priređuje livanjski kipar i slikar amater, Branko Ivanković Mito, koji je, uprkos borbi s opakom šećernom bolesti, napisao i knjigu poezije i eseja koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana.

Manifestaciju, na kojoj se okupilo 25 umjetnica, otvorila je Silvija Brčić, glasnogovornica gradonačelnik Livna, Luke Čelana. U znak zahvalnosti za podršku općine i grada Livna, Mito im je poklonuo jednu od slika s kolonije, autorice Zdene Pisker Šarić, koja slika peglom. U sklopu kolonije sudjelovalo je i nekoliko muškaraca.

Prelijepi sunčani rujanski dani, s livanjskim najplavljim nebom na svijetu, s dozrelim voćem i povrćem u prostranom vrtu, koja je i sama atelje za vrijeme kolonije, te sa kulinarskim specijalitetima Mitine supruge Jakice, koja mu je sve vrijeme ključna podrška i u životu i za vrijeme kolonije, bili su kao stvoreni da Mito realizira i 10. Jubilarnu Žensku likovnu koloniju.

Kada smo ga prije nekoliko mjeseci posjetili u livanjskoj bolnici gdje mu je zbog uznapredovanog dijabetesa amputirana i druga noga, te oslabio vid, kazao je da mu je velika želja da pobijedi bolest i priredi jubilarnu koloniju. I ne samo da je uradio to. Nakon rehabilitacije i ugradnje i druge proteze, Mito sam šeta, koristeći po potrebi i štake, za svaki slučaj. Čak se usudi i da kopa u svom vrtu, jer ga kaže ruke nisu izdale, a i vid se popravio. Ovaj nekadašnji atleta i gorostas ne predaje se lako. Za sebe voli reći da je „Mito bez korupcije“, a neki njegovi poznanici ga već zovu Mito beton, s obzirom na činjenicu što je sve izdržao. Kad je bio spriječen da vaja i slika, u bolesničkoj i kućnoj postelji Mito je pisao pjesme i eseje, te priprema i njihovu objavu.

Krajolik kao motiv

-Nemoguće je ne imati inspiraciju na ovoj koloniji. Naš ružičnjak, voćnjak, prelijepo selo, crkva preko puta, plavo nebo, naše vode, predivne planine, kamenjar, cvjetno polje, šume…sve je to kao na dlanu i čini se da je sve to i ponajljepše početkom jeseni, kada umjetnice slikajući degustiraju naše zrele, još neobrane jabuke, kruške, šljive, grožđe, povrće…Zato sredinom rujna i priređujem koloniju, da se ljepota krajolika osjeti što intenzivnije i prenese na platna“, kazao je za Avaz Mito, zahvaljujući svim dosadašnjim, a posebno ovogodišnjim sponzorima, bez kojih bi teže priredio ovu ljepotu za oko i dušu, koja košta namanje 5.000 KM, jer sudionicama organizator osigurava smještaj i hranu, slikarski materijal i druge izdatke, a one su samo dužne jednu od slika poklonuti Mitinoj koloniji, koje on, uglavnom, poklanja sponzorima ili značajnijim uglednicima koji posjete njegovu galeriju i kiparsku radionicu. Mito poklanja i vlastita slikarska i kiparska djela, tako da ih ima i u Vatikanu, što je i razumljivo, jer je glavnina njegovih kiparskih radova sakralne prirode.

-Do sada je na ovoj koloniji primijenjeno 12 različitih slikarskih tehnika i uvijek se pojavi neka nova. Težište nam je na tradicionalnoj umjetnosti. Kada kolonija završi i radovi se izlože, tek se vidi bogatstvo kulturne raznolikosti, ali i bliskosti ove regije, a u mojoj galeriji za sve ove godine nakupilo se dosta radova umjetnica iz više zemalja svijeta i sve je to izleženo u galeriji, ali i u čitavoj kući, koja je i sama na neki način galerija. Nadam se da je ova kolonija već postala livanjski kulturni brend i obećavam da ću dati sve od sebe, ako se bude živo i zdravo, da organiziramo i naredne“, pojasnio je Mito, koji je i sam autor niza slika, ali je još plodniji po svojim kiparskim majstorijama od drveta, među kojima je jedno djelo i za Ginisa-najveće, devetmetarsko raspelo iz jednog komada javora, s raspetim Isusom u prirodnoj veličini, od jednog stabla oraha.

Slike s 10. likovne kolonije u Biloj (foto A.Kamber)

Ale Kamber, Livno