Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH

vlada

U organizaciji Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo (FUCZ) jučer je u dvorani za sastanke Skupštine Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH za Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju.

Nakon pozdravnih riječi dr. sc. Drage Martinovića ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, o razlozima donošenja Nacrta zakona kojima se žele otkloniti nedostaci uočeni u primjeni ovog zakona proteklih godina nazočne je upoznao Ramo Dautbašić, šef Odsjeka za zaštitu od požara i vatrogastvo FUCZ.

U ime FUCZ, predlagatelja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu u raspravi su sudjelovali i Enisa Bajrović rukovoditelj sektora za pravne i opće poslove, Maida Mekić Skrobanović inspektor za zaštitu od požara i Mustafa Kadribegović stručni savjetnik za organiziranje, pripremanje i provođenje zaštite od požara i eksplozija.

Sudionici javne rasprave koja je organizirana za Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju, djelatnici županijskih Uprava civilne zaštite i gradskih/općinskih službi civilne zaštite, pripadnici vatrogasnih postrojbi, inspektori za zaštitu od požara MUP-a, zaposlenici Šumskih gospodarskih društava i Zavoda za poljoprivredu, zastupnici županijskih skupština i drugi zainteresirani iznijeli su brojne primjedbe na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Najveći broj primjedbi odnosio se na članke Nacrta zakona koji se odnose na ukidanje dodatka na plaću za vatrogasce (članak 114. Zakona), obvezu formiranja vatrogasne postrojbe ili službe za gašenje požara od strane pravnih osoba koje upravljaju šumama (članak 88. Zakona), kaznene mjere za kršenje Zakona, inspekcijski nadzor te financiranje ovih oblasti koja su do sada zakonskim rješenjima iznimno skromna i nisu mogla poslužiti svrsi zbog kojih je naknada i utvrđena.

Federalna uprava civilne zaštite sukladno zaključcima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji su prihvatili Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH, provodi javnu raspravu o Nacrtu zakona koja će trajati 90 dana od 16. studenoga 2017. godine do 13. veljače 2018. godine.

Sugestije, primjedbe i prijedlozi na Nacrt zakona mogu se u pismenoj formi dostavljati putem pošte na adresu: Federalna uprava civilne zaštite ulica Vitomira Lukića broj 10, 71 000 Sarajevo ili na e-mail: fucz@fucz.gov.ba. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu može se preuzeti sa službene stranice FUCZ :http://www.fucz.gov.ba