Održani 10. Dani glamočkog krompira: Bijeli opet teži od crvenog

glamoč

Ispred Doma kulture u Glamoču danas je održana, jubilarna, deseta po redu manifestacija “Dani glamočkog krompira”.

Uz poznati glamočki krompir, izlagani su i proizvodi od krompira, te drugi poljoprivredni proizvodi: tikve, luk, paprika, žitarice, sirevi, pogače, pite…, a bilo je i rukotvorina.

Brojni izlagači
Uz Glamočane, nastupili su i izlagači iz drugih mjesta, među kojima i Drvarčani sa svojim poznatim proizvodima od drenjina.

I ove godine bijeli krompiri bili su teži od crvenih. Najteži je bio težak 2,140 kg, vlasništvo Aleksandra Đukića. Drugi po težini je krompir Siniše Trivunovića težak 2,030 kg, a treći Nedžada Dugonhodžića od 1,790 kg.

Podsjećamo, lanjski krompir pobjednik Gorana Dakića, bio je težak 1,8 kg i bio je također bijeli.

Najboljom pitom proglašena je pita Branka Prskala, a najboljim štandom štand Osnovne škole Glamoč. Lijep, sunčan dan je pogodovao manifestaciji, ali je zbog nedavne smrti načelnika općine Radovana Markovića izostao kulturno-umjetnički program.

Bilo 15 štandova
– Ova manifestacija znači mnogo Glamoču kao proizvođaču krompira. Glavnina izlagača na ukupno 15 štandova su uz Glamočane Drvarčani – kazao je v. d. načelnika općine Slobodan Lovre, koji će tu funkciju obavljati do prijevremenih izbora za načelnika.

– Ovogodišnji prosjek po dunumu je 2-2,5 tone, što je dobro, s obzirom na ljetošnju sušu. Ja sam zadovoljan i svake godine imam unaprijed osiguran plasma sa 2 hektara na koliko sijem, a po potrebi mogu i više – kazao je Ilija Radoja, koji je također imao krompir i za takmičenje, ali koji nije ušao u krug pobjednika.

krompir

http://avaz.ba Autor: A. KAMBER