Oduzeli hotel, benzinsku crpku, studentski dom, dionice…

1

Federalna agencija za oduzimanje imovine stečene kriminalom u posljednjem polugodištu zaprimila je 11 predmeta od čega sedam presuda i četiri rješenja o preuzimanju imovine. Najnoviji slučaj oduzimanja imovine dogodio se upravo danas kad je Agenciji na upravljanje dana kuća Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića, bivšeg direktora Bosnalijeka, koja se nalazi u sarajevskoj ulici Hrgića, piše Radiosarajevo.ba.

Direktor ove agencije Kenan Kapo kaže da trenutno upravljaju imovinom vrijednom oko devet milijuna KM. Radi se o oduzetim novčanim sredstvima, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj crpki, skupocjenom motornom vozilu, građevinskom materijalu i drugim stvarima. “U Sarajevu smo postupili i po rješenju Županijskog suda po kojem je privremeno oduzet hotel Emiran, pripadajući studentski dom, te benzinska crpka Umax.

Ti objekti su nastavili raditi. Moj stav je bio da se ti ljudi koji su zatečeni ne otpuštaju, te da se ne primaju drugi mimo potreba. Prema rješenju Županijskog suda oduzet je i objekt Monik, koji smo sada izdali jednoj austrijskoj tvrtki koja plaća rentu. Novčana sredstva liježu na račun Agencije”, kaže Kapo za Radiosarajevo.ba. Dodaje da postoje dvije vrste oduzimanja imovine. To je blokiranje imovine u registrima, naprimjer u zemljišno-knjižnim uredima ili u registru za vozila. Ta se imovina blokira u smislu da je vlasnik ne može prodavati, prenijeti prava na druge osobe.

To je mjera zabrana raspolaganja upravljanja imovine do konačne odluke sudova, kaže Kapo. Ističe da ukupno ima oko 30 predmeta u FBIH, kada je riječ o blokiranoj imovini stečenom krivičnim djelima. Imovina se kaže oduzima na godinu dana, a sudovi će donijeti rješenja o tome je li bolje da ta imovine bude i dalje blokirana ili će se oduzimati i davati na upravljanje Agenciji. “Imamo i nekoliko pravosnažnih presuda, a radi se o dionicama u predmetu Bosnalijek te u jednom predmetu u Tuzli gdje je riječ o građevinskom materijalu i strojevima.

To je trajno oduzeta imovina presudama županijskih sudova u Tuzli i u Sarajevu”, kaže Kapo. Ističe da je Agencija putem javni nadmetanja počela s prodajom imovine, dodajući da joj ostaju modaliteti po kojima, imovinu može poklanjati u društvene ili humanitarne svrhe. “Dosta je postupaka u tijeku. Bit će još više privremeno oduzete imovine. Treba proći i po nekoliko godina da to budu konačne presude odnosno da imovina bude trajno oduzeta. Ali raduje nas da se ovaj zakon primjenjuje u velikom obimu. Mi imamo svakodnevne kontakte sa sudovima i tužiteljstvima”, navodi između ostalog Kapo.

www.vecernji.ba