Odvjetnik Ivan Prskalo priprema kaznene prijave i tužbe protiv odgovornih u HBŽ

Još uvijek se čeka odgovor iz Vlade Hercegbosanske županije u vezi koncesije za crpljenje podzemnih voda za industrijske svrhe u mjestu Majdan kraj Livna zbog koja su nedavno izbili sukobi u Livnu.

Koncesijska lokacija je u neposrednoj blizini izvorišta Pašinac i Vrtli te potoka Mandek na lokalitetu Krivići.

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj je sjednici u Livnu o koncesijama uopće nije raspravljala. Na naš upit premijer ove vlade, Ivan Vukadin nije dao nikakv odgovor.

Naime, prema tvrdnjama Udruge “Turani” iz Livna unatoč upozorenjima kako će koncesija za crpljenje vode u livanjskom kraju negativno utjecati na stanovništvo, iako je i nadležno ministarstvo upozoravalo na nelogičnosti i nezakonitosti, Vlada Hercegbosanske županije inzistira na koncesiji zbog koje su proteklog mjeseca izbili sukobi policije i mještana.

Tvrde kako posjeduju službene dokumentaciju Vlade HBŽ, a koja potvrđuje kako je koncesija za kopanje u vodozaštitnoj zoni dodijeljena krajnje netransparentno i kao rezultat pritiska Vlade HBŽ, unatoč svim negativnim mišljenjima.

Podsjetimo, spor mještana i investitora oko izdavanja koncesija traje još od 2006. godine, od kada su mještani nekoliko livanjskih sela u strahu da će ostati bez pitke vode.

Odvjetnik, Ivan Prskalo, koji zastupa 250 mještana, kazao je nedavno kako je mještanima 2012. godine zbog jedne bušotine smanjen dotok pitke voze za 50 posto. Zbog cjelog slučaja, kaže, Prskalo, priprema kaznene prijave i tužbe protiv odgovornih.

Navodi kako je riječ o nelegalnim koncesijama, te da će insistirati od nadležnih institucija da provedu novi postupak dodjele koncesija po zakonu i s javnom raspravom koja je, tvrdi u ovom slučaju izostala.

Inače, krajem kolovoza mještani nekoliko livanjskih sela okupili se na mirni prosvjed kako bi spriječili prolazak teških strojeva na lokalitet Krivića gaj gdje je planirano, kako tvrde, ilegalno vodocrpilište. Međutim, mirni prosvjed je u jednom trenutku eskalirao u sukob mještana i policije. (bljesak.info)