OHR BI TREBAO SMJENITI KOMŠIĆA: Pokazuje elementarno nepoznavanje Ustava BIH

Jasno je da od toga nema ništa. Međutim, ako ćemo se voditi logikom izmjene karaktera drugog entitetskog doba, onda nema razloga da ne ukinemo Dom naroda u FBiH. Postojeći Dom naroda u FBiH ima nesrazmjerno veće ovlasti nego Vijeće naroda u RS-u – rekao je Komšić.

On je naveo kako smatra da u postojećim okolnostima, “gdje imamo dva entiteta, nije dopustivo nikakvo ukidanje pariteta u načinu funkcioniranja entitetskih vlasti”, iako kako je naveo Dom naroda FBiH ima puno veće ovlasti nego Vijeće naroda RS, “pa kladionice ili slično se proglašavaju vitalnim entitetskim interesom”.

Ovom izjavom Komšić je pokazao da uopće ne razumije ustavnu strukturu BIH. Daytonskim međunarodnim mirovnim sporazumom BIH je skrojena kao asimetrična konfederacija. Unija građanske RS i konsocijacijske Federacije BIH. Hrvati i Bošnjaci odrekli su se teritorijalnog federalizma u zamjenu za institucionalni federalizam.

Vijeće naroda doista ne postoji u Daytonu dok Domovi naroda postoje.

Logično je da Komšiću smetaju Domovi naroda, buduća da njegov predsjednički veto ne postoji bez privole u hrvatskom domu naroda, koji je osmišljen kao institucionalna hrvatska federalna jedinica. Zbog toga što Dom naroda doista jeste hrvatska federalna jedinica u institucijama u BIH Bošnjaci ga nastoje prisvojiti. Kao što su prisvojili Komšića.

Stoga to nedonošče terorističke partije – SDA, partije koja je stvorila vojsku – ABIH koja je dala najveći postotak terorista , napadača na WTC, želi ukinuti tako mrski Dom naroda. ne samo kako bi od Federacije napravili bošnjačku Srpsku nego kako bi i rezervni igrač s tekbir klue dobio puninu veta.

Ako je Komšiću do reciprociteta ustavnog uređenja onda je rečenica trebala glasiti ovako:

Nema nikakva razloga da onda ukinemo i FBIH i od nje napravimo dvije građanske federalne jedinice bez Domova naroda, kako bi BIH bila recipročno uređena. Kao građanska država s jednom građanskom vladom, tri građanske federalne jedinice i jednim predsjednikom.

Komšić je naime svjestan da u takvoj BIH on više nikada ne bi mogao biti predsjednik. A čovjek želi to biti barem još 10 puta. Jer supruga nema što jesti.

Poskok.info