OHR i Međunarodna zajednica podržavaju pravo katolika u Drvaru na izgradnju vlastite crkve

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posjetio je 16. veljače Drvar u povodu ponovne aktualizacije problema oko izgradnje katoličke crkve u tom gradu.

incko

Nakon susreta s načelnikom općine Drvar Goranom Broćetom, Inzka su pred objektom društvenog doma koji 22 godine služi kao crkva dočekali drvarski župnik don Davor Klečina i predstavnici župe. Obišli su unutrašnjost molitvenog prostora gdje se g. Inzko mogao uvjeriti u neprimjerene uvjete u kojima katolici Drvara obavljaju svoje vjerske obrede, a na poseban način u neuvjetnost prostorija u kojima se okupljaju djeca i mladi iz župe.
Potom je g. Inzko imao susret sa župnikom i predstavnicima vjernika u prostorijama župnog ureda gdje je župnik Klečina upoznao visokog predstavnika s poviješću župe Drvar ali i s dugogodišnjom problematikom oko neizgradnje crkve, točnije s opstrukcijama izgradnje od strane općine Drvar.
Župnik je istaknuo da je neprihvatljiva politizacija ovog pitanja, budući da se radi o jednom od osnovnih ljudskih prava s kojim se ne bi smjelo politički trgovati, te je pozvao na odgovornost i općinsku vlast u Drvaru i županijsku u Livnu.
Ipak je kao pozitivan znak naveo dobru volju za rješenjem ovoga pitanja koju je primjetio kod novoga načelnika Broćete, te nedavnu odluku Općinskog vijeća da će se u narednim mjesecima odrediti lokacija za gradnju crkve.
Visoki predstavnik je također naglasio da je potpuno neprihvatljiva politizacija ovog problema, te podcrtao svoj jasan stav, ali i stav međunarodne zajednice, da se katolicima u Drvaru mora poštivati pravo na slobodno ispovijedanje vjere, što uključuje i pravo na izgradnju crkve, te da Općina Drvar mora osigurati prikladno zemljište za njezinu izgradnju.
Obećao je da će se sa svoje strane nastaviti zanimati za ovaj problem, te će utjecati na sve releventne čimbenike u BiH kako bi se ovo pitanje što prije riješilo, po mogućnosti još ove godine.
Svoj je dolazak u Drvar po ovom pitanju najavio i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto koji bi se idućih dana trebao susresti s predstavnicima općinskih i županijskih vlasti, te Banjolučke biskupije.

Župa Drvar