OHR: Potreban zakon o zabrani slavljenja ratnih zločinaca

SARAJEVO – OHR pozvao vlasti u BiH da usvoje zakon o zabrani glorifikacije ratnih zločinaca Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini pozvali su domaće vlasti da donesu zakon koji bi zabranio negiranje genocida kao i glorifikaciju ratnih zločinaca.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini pozvao je domaće vlasti da donesu zakon koji bi zabranio negiranje genocida kao i glorifikaciju ratnih zločinaca, prenosi Agencija Patria.

“Za žaljenje je da BiH još uvijek nema državni zakon kojim se uređuju pitanja negiranja genocida i ratnih zločina te glorifikacije ratnih zločinaca. OHR smatra da je potreba za takvim zakonom u Bosni i Hercegovini više nego očita. Novoizabrane bosanskohercegovačke vlasti imaju priliku pokazati da su opredijeljene za vladavinu prava, dobro upravljanje i europske standarde, kao i proces pomirenja, tako što će usvojiti relevantnu zakonsku regulativu”, ističu iz OHR-a.

Kako podsjeća Patria, vlasti Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, negiraju presude Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru biše Jugoslavije u Den Haagu koji je presudio da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima. Istovremeno, brojni osuđenici za ratne zločine tijekom rata u BiH danas se slave kao heroji. Europski parlament nedavno je također usvojio rezoluciju kojom se Republika Srbija poziva da prestane sa negiranjem genocida u Srebrenici želi li postati članicom Europske unije.

Autor: Dnevno.ba