OHR: Umjesto javnog uvida u njihov rad, političarima u RS namjeravaju dati imunitet

U zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, gdje političari rijetko odgovaraju za svoj rad, predloženi zakon o imunitetu RS će samo pogoršati situaciju – poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom Nacrta zakona o imunitetu RS koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS i koji predviđa da dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Iz OHR-a u izjavi Feni naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS-u da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom se proširuje krug funkcionera u entitetu RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet.

-Suradnja s OHR-om je obaveza prema Dejtonskom mirovnom sporazumu – poručuju tim povodom iz OHR-a.

Iz američkog veleposlanstva u BiH ranije je također ocijenjeno da zakon o imunitetu RS nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će “omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane dužnosnika RS“.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da su, prema aktualnom Zakonu o imunitetu u RS, poslanici u povlaštenom položaju u odnosu na druge funkcionere i da to nije prihvatljivo.

-Nije uredu da mi koji donosimo zakone u Narodnoj skupštini imamo imunitet od kaznenog gonjenja, a oni koji treba da provode odluke donesene u skupštini mogu krivično da odgovaraju – izjavio je ranije Stevandić.

Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđa se i njegova retroaktivna primjena od 1. kolovoza 2021. godine, datuma kada je visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo dužnost.

Ukoliko bude usvojen ovog tjedna, uslijedit će javna rasprava, nakon čega će u skupštinsku proceduru biti upućen i prijedlog tog zakona.

Autor: FENA

Večernji.ba