Onkološki pacijent obolio od teškog covida, i on i doktori ostali u čudu kad se riješio virusa: ‘Nema više ni raka!‘

Covid je možda uzrokovao nestanak tumora kod pacijenta s karcinomom, a liječnici kažu da je kod tog čovjeka mogao potaknuti ‘antitumorski imunološki odgovor’, piše Telegraph.

61-godišnji pacijent u bolnici Royal Cornwall u Truru u Velikoj Britaniji došao je na kontrolu prošlog ljeta nakon što mu je dijagnosticiran Hogkinov limfom, rijedak rak krvi koji svake godine pogađa 2.100 ljudi u Velikoj Britaniji.

Bolest koja se javlja kada bijele krvne stanice izmaknu kontroli i prošire se na limfne čvorove, obično se liječi kemoterapijom, a oko 90 posto pacijenata i dalje je živo pet godina nakon toga.

Nekoliko dana nakon što su mu rekli da su mu prsa prepuna tumora i prije početka liječenja, muškarac je primljen u bolnicu jer je razvio teški covid. Nakon potpunog oporavka od covida, ponovno je pregledan i otkriveno je da je i rak gotovo u potpunosti nestao.

Iznenadna remisija kod Hogkinovog limfoma je moguća, ali je izuzetno rijetka. U svijetu je zabilježeno samo nekoliko desetaka sličnih slučajeva.

Jutarnji list