OPASNE NAMJERE U LIVNU: Priprema se teren za etničko čišćenje županijske vlade…

Ono što se u medijima ne navodi je da u većini županija gdje Bošnjaci imaju dvotrećinsku većinu do sada nikome nije padalo na pamet iz Ustava izbacivati odrednice kojima se pripadnicima drugog naroda osigurava participacija u vlasti.

Hrvatske stranke u HBŽ imaju dvotrećinsku većinu u županijskoj skupštini. To je medijima bliskim HDZ-u koji je tu davno izgubio povjerenje biraća dovoljno za poziv na hrvatsko jedinstvo i oduzimanje ustavom zagarantiranih prava Bošnjacima i Srbima.

Izborni rezultat HDZ-a BiH u Livnu nije vratio izgubljenu snagu ovoj stranci nakon što se pocijepala na dva dijela.

Njen bivši član i aktualni premijer Ivan Vukadin je nakon izlaska iz HDZ-a osnovao POMAK i sa njim osvojio 5 mandata, isto koliko i HDZ. Mandat manje ima HDZ 1990, Hrvatska neovisna lista bivšeg pravaša dr. Josipa Perića osvojila je dva mandata u županijskom parlamentu, a Hrvatski republikanci jednog, javlja Ljudski.ba.

SDA i SDP su osvojile po dva mandata, srpske stranke po jedan i svakako mogu biti presudne za formiranje stabilne koalicije. S obzirom da se HDZ ne vidi u matematici za vlast priča se okreće u drugom pravcu.

U eter se bacila ideja o mogućnosti promjene Ustava županije kojim je definirano da se izvršna vlast bira dvotrećinskom većinom, te da vlada održava nacionalnu strukturu stanovništva.

Podsjetimo u HBŽ prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. živi 76,8 posto Hrvata, 13 posto Srba i 9,5 posto Bošnjaka.

Mediji pod kontrolom HDZ-a BiH navode da pet hrvatskih stranaka imaju kapacitet ne samo izabrati novu vladu već i promijeniti ustav, nametnut od strane visokog predstavnika.

Hoće li se usuglasiti o tom pitanju i povući taj potez koji bi bio i legitiman i legalan, ostaje vidjeti, pišu mediji.

Ukoliko bi to napravili i izmijenili ustavnu odredbu tako da se Vlada HBŽ bira nadpolovičnom umjesto dvotrećinskom većinom, za svaki budući izbor vlade hrvatskim strankama ne bi bilo nužno partnerstvo sa srpskim i bošnjačkim strankama.

Ovaj potez izazvao bi, vjerojatno negativne reakcije bošnjačkih i srpskih stranaka. No nameće se pitanje zbog čega bi se izvršna vlast u HBŽ birala dvotrećinskom većinom, a ne bira se primjerice u Zeničko-dobojskoj županiji gdje živi 12 posto Hrvata i gdje bošnjačke stranke same odlučuju hoće li u vlast uključiti hrvatsku stranku ili stranke. Istina u aktualnom sazivu HDZ BiH sa svoja tri zastupnika participira u izvršnoj vlasti Zeničko-dobojskog kantona, no nova vladajuća koalicija predvođena trojkom HDZ BiH odlučila ostaviti u opoziciji, piše HMS.

Ono što se u medijima ne navodi je da u većini županija gdje Bošnjaci imaju dvotrećinsku većinu do sada nikome nije padalo na pamet iz Ustava izbacivati odrednice kojima se pripadnicima drugog naroda osigurava participacija u vlasti.

Slobodna-bosna-ba