OPĆINSKI SUD NE POŠTUJE ZAKON: Ni nakon šest godina pravna bitka obitelji Tičinović nije završena

Odlukom državnog Ureda za Žalbe, Općina Livno bila je dužna platiti porodici Tičinović 2.000 maraka kazne jer njihovoj firmi nije dozvolila učestvovanje na tenderu za izradu regulacionog plana. Rok za isplatu od 15 dana nije ispoštovan

livno

zurnal.info
Vlasnici firme Ening – obitelj  Tičinović godinama vodi pravnu bitku sa Općinom Livno. Sve je krenulo 2010. godine kada su se Bernard i Julijana Tičinović žalili na činjenicu da je prilikom izrade regulacionih planova na potezu Zagrebačka ulica – Zaobilaznica – Splitska ulica u Livnu  Općina preskočila raspisivanje javnog poziva za idejno rješenje i odmah raspisala tender za izradu regulacionog plana. Općina je to učinila konkurentskim zahtjevom gdje se pregovara samo sa firmama koje izaberu službenici i načelnik opštine.

Tičinovići su se zbog svega 2011. godine sa žalbom obratili Uredu za žalbe BiH jer firmi Ening nije omogućeno učestvovanje na tenderu koji nije bio dovoljno transparentan. Žalba se poziva i na raniju presudu Suda Bosne i Hercegovine u kojoj se kaže kako šteta treba da djeluje represivno i odvrati od kršenja Zakona o javnim nabavkama, “spriječi i iskorijeni negativne posljedice korupcionih radnji u postupcima javnih nabavki”.

Međutim, Ured je odbio njihovu žalbu, nakon čega Tičinovići tuže Ured na Sudu BiH. Nakon godinu i po čekanja, Sud donosi presudu u kojoj odbija tužbu.

Naredni korak, bio je slanje apelacije Apelacionom Vijeću Suda BiH 2013. godine, koje je donijelo presudu u njihovu korist i zapovijeda  Uredu za razmatranje žalbi da utvrdi visinu odštete firmi Ening, odnosno kazne za Općinu Livno.

Ured donosi konačnu odluku da Općina Livno mora platiti 2.000 maraka firmi Ening kao odštetu jer im nije dozvolila učešće na tenderu za izradu regulacionog plana.

1

No, tu nije kraj. Nakon više od 6 godina pravne bitke sa Općinom Livno preko Ureda za žalbe BiH, Suda BiH, Apelacionog Vijeća obitelj  Tičinović satisfakciju da su bili u pravu još uvijek čeka. Iako u rješenju Ureda za žalbe piše da se naknada štete od 2000 maraka mora isplatiti u roku od 15 dana taj rok nije ispoštovan.

U međuvremenu i Općina Livno se žalila Sudu BiH. Smatraju da je rješenje Ureda nezakonito.

-Ističemo da gospodarsko društvo “Ening”d.o.o. Livno uopće nije bilo ovlašteno za obavljanje stručnih poslova izrade planskih dokumenata u vrijeme provođenja postupka javne nabavke pa samim tim ne može trpjeti nikakvu štetu, piše u žalbi Općine Livno.

Međutim, Općina koja ovo rješenje naziva nezakonitim ne spominje da firma “Dvo – kut” koja je dobila sporni posao od blizu 30 tisuća  maraka u Livnu, zapravo nema ovlaštenja za izradu prostorno planske dokumentacije. Osim toga, podsjećamo da način na koji su dobili posao nije zakonit.

– Zašto na spisku firmi koje su ovlaštene za izradu planskih dokumenata nema dobitnika konkurentskog natječaja “Dvo – kut”.2013. godine općinski pravobranitelj i općinski načelnik dobijaju presudu Suda BiH u kojoj jasno piše da se konkurentskim postupkom ne mogu provoditi postupci javne nabave iz oblasti prostornog planiranja, navodi se u dopisu obitelji  Tičinović Sudu BiH.

Sud BiH donio je rješenje kojim se odbijaju sve žalbe Općine Livno i nalaže isplata odštete firmi “Ening”. Prijedlogom za izvršenje isplate odštete firma Ening tražila je preko Općinskog suda u Livnu, koji je umjesto da postupi po odluci višeg suda, probio rok i prekršio zakon. Pravna bitka obitelji  Tičinović protiv Općinskog suda i Općine čije zgrade se u Livnu nalaze jedna do druge, se nastavlja.

 

(zurnal.info)