Optuženi u Banjoj Luci, svjedoci u Švedskoj, glavna rasprava u Livnu

sud

Videokonferencijski sustav, koji je implementiralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), kroz projekte financirane iz IPA 2009 i IPA 2010 sredstava Europske unije u 2013. godini, korišten je, po prvi put, u Kantonalnom sudu u Livnu 24. travnja 2017. godine, kada je održana glavna rasprava u predmetu protiv optuženog za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog na području općine Glamoč tijekom 1992. godine, saopćeno je iz ove institucije.

Optuženi je, putem videolinka, saslušan iz prostorija Okružnog tužiteljstva u Banjoj Luci, a također su saslušana i tri svjedoka koja se nalaze u švedskim gradovima Norrköpingu i Göteborgu. Razlog za pristupanje ovom načinu saslušanja svjedoka jeste loše zdravstveno stanje optuženog, kao i ekonomičnost i ubrzanje samog postupka.

Kako je pojasnio predsjednik Županijskog suda u Livnu Nedim Begić, uspostavom videolinka ostvarene su značajne uštede troškova sudskog postupka u konkretnom predmetu, a imajući u vidu da neće biti potrebno plaćati putne troškove i troškove smještaja svjedocima. “Uporaba videolinka itekako doprinosi vođenju učinkovitijih i ekonomičnijih sudskih postupaka”, naglasio je predsjednik Begić i dodao da će, u narednom razdoblju, u ovom predmetu, na isti način biti saslušani i svjedoci iz SAD.

Odjel za informacijsko-komunikacijske tehnologije pri Tajništvu VSTV-a BiH pružio je svu potrebnu tehničku pomoć u realizaciji ovog kompleksnog videolinka ostvarenog s četiri lokacije.

Uspostavom videokonferencijskog sustava u bosanskohercegovačkom pravosuđu stvorena je mogućnost saslušanja svjedoka s udaljenih lokacija putem videolinka pri provođenju glavne rasprave. Jedna od najvažnijih prednosti, koju donosi ovaj sustav, je zaštita koju pruža za svjedoke pod prijetnjom i ugrožene svjedoke.

Prvobitno, videokonferencijske sustavom je povezano 28 institucija u okviru pravosuđa Bosne i Hercegovine, pri čemu su, implementacijom sustava, omogućena njegova buduća proširenja i povezivanje većeg broja institucija. Proširenje sustava i njegova implementacija u dodatnih deset tužiteljstava je realizirana tijekom 2014. i 2017. godine kroz projekte “Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sustavu kaznenog pravosuđa”, kojeg financiraju Švicarska i Norveška.

Autor: Dnevni Avaz