Optuženi za prevaru: Vlasnici više nekretnina, a glumili sirotinju u “Ispuni mi želju”

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv supružnika Petra i Alise Džigumović iz Brčkog, koja ih tereti za prevaru. Oni su optuženi da su putem emisije “Ispuni mi želju” tražili pomoć, iako su, kako je kasnije otkriveno, vlasnici više nekretnina i imaju stalna primanja, te da su tako pribavili imovinsku korist.

Kako se u optužnici navodi, Džigumovići su produkciji emisije “Ispuni mi želju” Hayat televizije, uputili pismo u kojem su opisali da su teškog imovnog stanja.

Oni su tako voditeljicu Šejlu Cocalić, koja ih je prva kontaktirala ispred redakcije emisije “Ispuni mi želju”, doveli u zabludu. Ona ih je pozvala da učestvuju u emisiji, te je su supružnici 5. travnja prošle godine došli u prostorije TV Hayat i naveli kako njih dvoje, zajedno sa bebom od devet mjeseci, žive u teškom imovnom stanju, za što su predočili i fotografije na kojima je prikazan drveni objekat u kojem navodno žive, piše “Faktor“…

U optužnici se navodi kako su ispričali da im je taj drveni objekat, površine devet kvadratnih metara, na korištenje dao Kruno M., da imaju mjesečna primanja od 250 maraka, od kojih 150 daju za ratu kredita, te da nemaju dovoljno sredstava za život njih i djeteta, kao i to da nemaju gdje živjeti.

Prema navodima optužnice, Petar je vlasnik njive i stambene zgrade površine 360 kvadratnih metara, te dvorišta, u Skakavi Donjoj, čija vrijednost se procjenjuje na 74.289 KM. Osim toga, novodi se i to da je Petar suvlasnik njive, parcele i šume u istom mjestu, te parcele u Gradačcu.

Osim toga, Petar je korisnik i osobne invalidnine u redovnom mjesečnom iznosu od 108,86 maraka, te ostvaruje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja Fonda zavoda za PIO FBiH u mjesečnom iznosu od 622,72 KM.

U optužnici se navodi da im je Cocalić, vjerujući da su u zaista teškoj materijalnoj situaciji, predala ukupno 500 eura (977,92 KM), koji su prikupljeni kao dobrovoljni prilozi građana, te im saopštila da će preostala prikupljena pomoć u iznosu od 1.550 maraka biti uplaćena na račun salona namještaja u Brčkom, u kojem izaberu stvari koje su im potrebne.

“Kada je, nakon javnog emitiranja emisije dana 4. svibnja 2017.godine, uslijedila reakcija građana koji su sugerirali da imovinsko stanje porodice Dž. P. nije onakvo kakvim su ga prikazali, oni su 11. svibnja 2017.godine ponovno došli u prostorije ”Hayat” televizije te vratili ukupno 850 KM, od 977 koliko im je uručeno”, navodi se u optužnici.

Alisa je, inače, u emisiji ispričala kako je imala težak život, da ju je otac ostavio kao bebu, te da je ranjena u ratu. Petar je, kako su ispričali, također ranjen kao pripadnik Armije RBiH, a njih dvoje su se upoznali u bolnici u Tuzli, gdje se rodila ljubav.

U emisiji su pokazali fotografije njihove “kuće” u Gradačcu, koju nisu mogli napraviti, te ispričali da im je jedan čovjek dao šupu od devet kvadrata u Brčkom. Kazali su da se kupaju u štali, kao i to da njihova beba spava na slami. Naveli su i kako 150 KM mjesečno daju za ratu kredita, koji su digli da kupe plac za kuću. Opisujući svoju tešku materijalnu situaciju, kazali su da Petar, između ostalog, umjesto pelena daje “svoje potkošulje da beba bude u suhom”, te da “nemaju ništa”.

Nakon što su gledaoci prijavili prevaru supružnika, redakcija emisije “Ispuni mi želju” odmah je kontaktirala Petra. On se tada se nije javio na telefon, jer mu je pozlilo i nije se osjećao dobro, kako se kasnije ispostavilo zbog svih zlih komentara koje je dobio na Facebooku, ali se na telefon javila supruga Alisa.

“Mi živimo na privatnom ranču u Skakavi u Brčkom. Vlasnik tog ranča je Kruno Malbašić koji živi u Švicarskoj. Kruno nama daje oko 100 eura mjesečno da održavamo taj ranč. Mi na ranču kupujemo hranu za stoku za te pare i brinemo se o živini. Mi nemamo ništa svoje, sve je ovo tuđe, mi imamo devet kvadrata šupe i slamu na kojoj dijete spava. Sve slike koje možete i sada vidjeti na Facebooku i u video galeriji ovdje, jesu naše, ali od sramote i života kakvim živimo, mi se tu uslikamo i kažemo da je naše. Kruno nam je platio put na more, a sada za Uskrs organizirao nam je i krštenje sina i platio večeru i tortu”, navela je tada na upit novinara uplakana Alisa.

 

Haber.ba