Optužnica protiv Čapljinke koja je nezakonito prisvojila gotovo 90 tisuća KM

Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a podiglo je optužnicu protiv Izabele Stojak (1975.) iz Čapljine zbog osnovane sumnje da je počinila produljeno kazneno djelo pronevjera u službi koju je Općinski sud u Čapljini potvrdio u cijelosti.

Stojak se optužnicom sumnjiči da je u razdoblju od 1. siječnja do 7. rujna 2021. godine, kao uposlenica pravne osobe TIOIL d.o.o. Vitez, obavljajući poslove poslovođe za benzinske crpke poslovne jedinice, i to BC Čapljina 1, BC Čapljina 2, BC Masline-Stolac i BC Stolac, kao jedina ovlaštena osoba od pravne osobe TIOIL d.o.o. Vitez, da preuzima novac s benzinskih crpki koji potječe od prometa i predstavlja pazar pribavljen prodajom robe na crpkama, bila u obvezi da, izdaje naloge i polaže gotovinu, te potpisuje naloge za podizanje i polaganje na banku gotovine koja predstavlja promet na navedenim benzinskim crpkama s obvezom da ga položi na račun pravne osobe kojoj pripadaju navedene crpke i koje posluju u ime i za račun ove pravne osobe, te ovlaštena kao poslovođa preuzimati pazar s crpki, polagati pazar na račun pravne osobe, voditi mjesečne inventure, prisvojila tuđi novac koji joj je povjeren kroz ovlaštenje i dužnost i rad kao poslovođe gore navedenih benzinskih crpki u iznosu od 88.848,80 KM, istaknuto je u priopćenju Tužiteljstva.

Na taj je način, dodaje se, sebi pribavila protupravnu imovinsku korist, što predstavlja iznos novca u visini utvrđenog manjka, a koji je sukcesivno prisvajala od ukupnog prometa poslovanja, čime je prouzročila štetu pravnoj osobi TIOIL d.o.o. Vitez u vidu nastalog manjka novca.

Također, Tužiteljstvo je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene u ukupnom iznosu od 88.848,80 KM. Općinski sud u Čapljini je 26. rujna 2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji optužene.

Bljesak.info